31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Toyota da üretime ara verdi

Otomotiv devlerinin Avrupa’da satış hedeflerini düşürmesi, en önemli ihracat kalemlerinden otomotivde tehlike çanları çaldırıyor. Tofaş’ın ardından Toyota’da da üretim 2 haftalığına durdu ve işçiler izne çıkarıldı

Global dalgalanmanın yol açtığı pazar küçülmesi nedeniyle Avrupa’daki satış hedefini düşüren Toyota, Adapazarı’ndaki fabrikasında üretime 2 hafta süre ile ara verdiğini duyurdu. Toyota Adapazarı fabrikasındaki işçiler de izne çıkarıldı.

ABD’de başlayan ekonomik krizin olası bir resesyona neden olması halinde en çok otomobil satışlarının etkileneceği belirtiliyordu. Nitekim dev otomotiv firmaları 2008 yılının son çeyreği ve 2009’a yönelik satış hedeflerini peş peşe revize etmeye başladı. Satış hedeflerinde yüzde 8’e yakın indirim yapan Toyota da önce İngiltere ardından da Adapazarı fabrikasında üretimi yavaşlatma kararı aldı. Üretilen araçların büyük bölümünün Avrupa pazarına ihraç edildiği Toyota Adapazarı fabrikasında, bu yılın ilk 6 ayında 83 bin 956 adetlik üretimin 80 bin 72 adeti ihraç edilmişti.

Hafta içinde yine aynı gerekçeyle Türk otomotiv sektörünün bir başka ihracatçı markası Tofaş’da da üretime ara verildi. Tofaş işçileri 8 Ekim’e kadar izinli sayılıyor.

Şimdi olmasa bile 2009’da çok ciddi sorun yaşayacağız

Otomotiv yan sanayinde Alman Poenix ve Freudenberg ile İtalyan Magnetto firmalarıyla ortaklıkları bulunan Coşkunöz Holding A.Ş’nin yönetim kurulu üyesi Oya Coşkunöz Yöney, Avrupa’da otomotiv pazarının daralmasına ilişkin olarak, “Şimdi olmasa bile 2009’un ilk çeyreğinde ciddi sorunlar yaşayacağımız bariz. Şartlar böyle devam ederse bu iş işçi çıkarmaya kadar gider” dedi. Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını da yürüten Yöney, Avrupa’daki daralmanın etkilerinin önce ana sanayide hissedilmeye başladığını belirtti. Yöney, yan sanayinin de yakında bunun olumsuz yansımalarıyla karşı karşıya kalacağını dile getirdi. Yöney, şöyle konuştu:

“Şartlar böyle devam ederse bu iş işçi çıkarmaya kadar gider. Yan sanayinin ciddi ihracatı var. Otomotiv ihracatının yaklaşık üçte biri yan sanayiye ait. Şu anda otomotiv lokomotif sektör. Ancak, şartlar değişti, sonuçta global bir kriz var. Kriz yönetimi diye bir şey var mı ortada? Yok.”

Renault Avrupa’da 2 bin işçi çıkarıyor


* DünyanIn önde gelen motorlu araç üreticilerinden Renault, 900’ü Fransa’da olmak üzere Avrupa’daki fabrikalarından 2 bin işçiyi çıkartmayı planlıyor. Grup, daha önce yaptığı açıklamada, Fransa’daki fabrikalardan 4 bin çalışanının gönüllü olarak erken emekli olması için teşvikte bulunacağını bildirmişti. Renault’un, Fransa’da 63 bin olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki fabrikalarında yaklaşık 130 bin civarında işçi çalışıyor.

HP Avrupa’da 24 bin kişiyi işten çıkaracak


* ABD’li teknoloji devi Hewlett-Packard (HP) bu yıl Avrupa’daki 9 bin 330 çalışanını işten çıkartmayı planlıyor. İşten çıkarmaların hangi ülkelerde gerçekleştirileceği henüz açıklanmazken önümüzdeki üç yıl içinde işten çıkarılan HP çalışanı sayısının 24 bin 500’ü bulacağı belirtildi. İşten çıkartmaların yüzde 90’a yakın bölümü, şirketin hizmet birimi Electronic Data Systems’ten yapılacak.

Vatan
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 18:27:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?