29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

TÜBİTAK siyasallaşacak mı?

TÜBİTAK Kanunu’nda değişiklik öngören tasarı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilirken, düzenlemeye göre Bilim Kurulu üyelerini ve Başkanı’nı Başbakan seçecek.
 
Bilim Kurulu, belirtilen nitelikleri taşıyan kişiler arasından biri Bilim Kurulu dışından olmak üzere iki başkan adayını belirleyerek Başbakan’a sunacak. İki aday arasından seçim yapacak olan Başbakan ise belirleyeceği ismi atanmak üzere Cumhurbaşkanı’na sunacak.

Meclis Genel Kurulu, tatile girmeden önce son çalışmalarını tamamlarken, AKP’nin öncelikli düzenlemeler arasında belirlediği TÜBİTAK Kanunu’nda değişiklik öngören tasarı da Genel Kurul’da kabul edildi. Kanuna göre, TÜBİTAK Bilim Kurulu, Başkanlık, Araştırma Merkezleri, Enstitüler, Bilim Parkı, Bilim Merkezi, müze ve benzeri diğer birimlerden oluşacak.

BİLİM KURULU 12 ÜYEDEN OLUŞUYOR

12 üye ile Başkandan oluşan Bilim Kurulu’nun üyelerinin seçilmesi, seçim usulü, üyelerin görev süresi ile Bilim Kurulu’nun görev ve yetkilerini yeniden düzenleyen kanuna göre, Bilim Kurulunun altı üyesi, bilimsel ve teknolojik alanlarda eser, araştırma ve buluşlarıyla temayüz etmiş, araştırma ve teknoloji yönetimi konusunda yetkinliği olan, bilimsel ve teknolojik sistem, kurum ve birimleri başarı ile kurmuş ve yönetmiş olan isimlerden oluşacak. Bu üyelerden beşi, Bilim Kurulu tarafından belirlenen on, biri Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu tarafından belirlenen iki aday arasından Başbakan tarafından seçilecek.

Bilim Kurulunun üç üyesi, Türkiye Bilimler Akademisinin asli üyeleri arasından Bilim Kurulu tarafından belirlenen altı aday arasından Başbakan tarafından belirlenecek. Bilim Kurulunun diğer üç üyesinin, lisans Öğreniminden sonra kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektörde en az 10 yıl deneyim sahibi olmuş, mesleğinde temayüz etmiş ve üstün nitelikli hizmetleriyle tanınmış olması gerekecek. Bu üyelerden biri Bilim Kurulu tarafından belirlenen iki ve ikisi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından belirlenen dört aday arasından Başbakan tarafından seçilecek. Bilim Kurulu üyelerinin görev süresi 4 yıl olacak ve üyeliği sona eren üye ancak dört yıllık ikinci bir dönem için daha seçilebilecek.

BAŞBAKAN SEÇECEK, ATANMAK ÜZERE KÖŞK’E SUNACAK

Bilim Kurulu, belirtilen nitelikleri taşıyan kişiler arasından biri Bilim Kurulu dışından olmak üzere iki başkan adayı belirleyerek Başbakan’a sunacak. Başbakan bu adaylardan birini seçerek Başkan olarak atanmak üzere Cumhurbaşkanı’na teklif edecek ve bu kişi Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Görev süresi dolacak olan Başkanın ikinci bir dönem için daha Bilim Kurulu tarafından aday gösterilmesi durumunda, diğer adayın Bilim Kurulu üyelerinin dışından gösterilmesi gerekecek. Başkan atama süreci, Başkanın görev süresinin dolmasına en geç iki ay kala veya herhangi bir sebeple bu görevin boşalma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde tamamlanacak. Bilim Kurulunun herhangi bir nedenle süresinde aday belirlememesi halinde Başbakan gerekli şartları taşıyan iki Başkan adayı belirleyerek Cumhurbaşkanına sunacak ve bu kişi Cumhurbaşkanı tarafından başkan olarak atanacak.Başkanın görev süresi dört yıl olacak ve en çok iki dönem bu göreve seçilebilecek. Başkanının bilim kurulu üyeleri arasından atanması durumunda, başkanın Bilim Kurulu üyeliğinde geçen süre, görev süresinin tespitinde dikkate alınmayacak.

MEVCUT ÜYELERİN DURUMU

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Bilim Kurulu üyesi olan kişilerin görevleri ise sekiz yıllık sürenin aşılmaması kaydıyla 4 yıl daha devam edecek. Bu süre içerisinde, Bilim Kurulu üyeliğinde boşalma olması durumunda yeni üye adaylarını Bilim Kurulu belirleyerek seçilmek üzere Başbakana sunacak. Kanunun yürürlüğe girmesini takip eden 15 gün içerisinde, Bilim Kurulu, biri Bilim Kurulu dışından olmak üzere iki başkan adayı belirleyerek Başbakana sunacak. Başbakan bu adaylardan birini seçerek Başkan olarak atanmak üzere Cumhurbaşkanına sunacak. Bu aday, Cumhurbaşkanı tarafından dört yıllık süre için Başkan olarak atanacak.

ANKA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2008 Cumartesi 16:45:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.245.230.xxx Tarih : 3.08.2008 01:05:47

SİYASALLAŞMASIDA YETMEZ MESELA TARİKATLARIN ELİNE VERİLSİN HATTA BEN ADNAN HOCAYI ÖNERİYORUM ONUN BİLİMSEL ÇALIŞMALARI ZATEN İSLAMCILARIN BİLİM DİYE OKUDUKLARI KİTAPLAR YA FETTULLAHIN ŞÜPHELER VE ÇIKIŞ NOKTALARI YADA ADNAN HOCANIN KİTAPLARI BİLİMDE NEYMİŞ NE GEREĞİ VAR