1
Mayıs
2025
Perşembe
EKONOMİ

Tüketici derneklerinden faiz oranlarına tepki

Merkez Bankası'nın belirlediği bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulayacakları aylık azami faiz oranı, tüketici derneklerinin tepkisine neden oldu.

Tüketici dernekleri yüzde 5.75'lik azami faiz oranı ve yüzde 6.88'lik azami gecikme faiz oranının ekonominin gerçekleriyle bağdaşmadığını savunuyorlar.

Merkez Bankası dün yaptığı bir duyuruyla bankaların kredi kartlarında uygulayacakları azami faiz oranlarını belirledi. Buna göre kredi kartı işlemlerinde aylık azami faiz oranı, YTL için yüzde 5.75, ABD doları için yüzde 2.68 ve euro için yüzde 2.53 olarak belirlendi.

Aylık azami gecikme faiz oranı ise YTL için yüzde 6.88, ABD doları için yüzde 3.34 ve euro için yüzde 3.05 olarak uygulanacak.

Merkez Bankası'nın belirlediği bu oranlar tüketici derneklerinin tepkisine neden oldu. Dernekler faiz oranını yüksek bulurken, bu oranların yeniden belirenmesini istiyorlar.

Dernekler ne istiyor?
Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER):

''Kamu yararına uygun çalışmalar yapmak, kamu yararına uygun önlemler almak gibi görevleri olan Merkez Bankası yöneticilerinin tüketicileri mağdur etmeye hakları yoktur. Yüzde 5.75 oranındaki aylık faiz uygulaması ile yüzde 6.88 oranındaki gecikme faiz oranları acilen durdurulmalı ve oran yüzde 3 olarak yeniden açıklanmalıdır. Ülkemizde açıklanan faiz oranlarından kaynaklı yaşanacak kredi kartı mağduriyetlerin sorumlusu Merkez Bankası yetkilileri olacaktır.''

Tüketiciler Derneği (TÜDER):
''Yıllık enflasyon yüzde 8.15, konut kredi oranları aylık yüzde 0.8-1.10 iken, hangi kriterlere dayanılarak belirlendiği belli olmayan bir oranda faiz oranları açıklanmıştır. Tüketicilerin bilinçlenip rasyonel seçim yapacakları güne kadar, yani rekabet oluşuncaya kadar bankaların haksız kazanç elde etmeye, kredi kartlarını dikkatli kullanmayanların büyük sorunlar yaşamaya devam edeceği açıkça görülmektedir. Bu konuda BDDK'yı ekonominin güçlü değil, zayıf tarafını koruyacak politikalar üretmeye, bankaları sosyal sorumluluğa davet ediyoruz.''

Tüketiciler Birliği:
"Merkez Bankası'nın açıkladığı kredi kartı faiz oranları, ekonominin gerçekleriyle bağdaşmıyor ve hangi kritere göre belirlendiği anlaşılamıyor. Dağ fare doğurmuştur. Merkez Bankası, hangi ülkenin bankası? Merkez Bankası yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacağız ve yürürlüğün durdurulması ve iptali için yargıya başvuracağız."

Tüketici Hakları Derneği (THD):
''Dağ fare doğurdu, tüketicilerin umutları suya düştü, tüketicinin hakkı ayaklar altına alındı. Büyük sermaye ve bankalar ne istediyse o oldu. Merkez Bankası tamamen bankaların istediği doğrultuda hareket etti, çıkarılan kanunun da bir anlamı kalmadı. Hükümet devreye girip bu faizleri düşürebilir. Hükümetten bu faizleri düşürmesini istiyoruz.''

ATO'dan müdahale çağrısı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Merkez Bankası tarafından belirlenen, bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulayacakları aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarının ''Türkiye ve Merkez Bankası gerçekleri ile bağdaşmadığını'' savunarak, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın duruma acilen müdahale etmesini istedi.

Kredi kartlarına ilişkin gecikme faiz oranını belirlerken, Merkez Bankası'nın, vatandaşın değil bankaların yanında yer aldığını savunan Aygün, şöyle konuştu:

''Merkez Bankası, adında (banka) olması hasebiyle, kan bağı tuttu ki bankaların yanında yer aldı yine... Vatandaşın yanında yer almadı. Merkez Bankası, maalesef halkı bankalara değişmiş oldu. Merkez Bankası, bu oranlardaki faizi hangi gerekçe ile belirliyor onu anlamıyorum."

Kredi kartlarında faiz oranlarının, Merkez Bankası'nın borçlanma faizlerinin 2 katı veya yüzde 50 fazlası düzeyine çekilmesinin makulolacağını belirten ATO Başkanı Sinan Aygün, ''Borçlanma faizlerinin 2 katı veya yüzde 50 fazlası olsun, ona da razıyız. Yüzde 80 borç faizi insaf mıdır?'' dedi.

FAİZ ORANLARI
Türkiye'de bankaların kredi kartlarında uyguladığı akdi aylık faiz oranları, halen yüzde 2.75 ile yüzde 6.50 arasında değişiyor.
Merkez Bankası verilerine göre, halen en yüksek aylık akdi faizi, yüzde 6.50 ile Anadolubank, en düşük aylık akdi faizi ise yüzde 2.75 ile MNG Bank uyguluyor.
Merkez Bankası'nın, bankaların internet sitelerinde ve hesap bildirim cetvellerinde yer alan nakit çekim dahil halen uyguladıkları aylık azami faiz oranları konusunda yaptığı derleme şöyle:

Anadolubank, yüzde 6.50
Citibank, yüzde 5.95
Garanti Bankası, yüzde 5.95
Finansbank, yüzde 5.85
HSBC Bank, yüzde 5.85
Denizbank, yüzde 5.75
Koçbank, yüzde 5.75
Şekerbank, yüzde 5.75
Yapı Kredi, yüzde 5.75
Akbank, yüzde 5.65
Fortis Bank, yüzde 5.65
İş Bankası, yüzde 4.75
Vakıflar Bankası, yüzde 4.75
Oyakbank, yüzde 4.25
Bankeuropa, yüzde 3.95
Ziraat Bankası, yüzde 2.90
MNG Bank, yüzde 2.75

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2006 Pazartesi 15:48:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?