16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Tüpraş, Toyota ve Ford' a ödül

Tüpraş, Toyota Türkiye ve Ford Otosan geçen yıl gerçekleştirdikleri ihracatları nedeniyle bu alanda Başarı Ödülü'ne layık görüldü. Her üç firmanın yetkilileri ödüllerini Başbakan Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı



Dış Ticaret Haftası çerçevesinde her yıl geleneksel olarak verilen İhracat Başarı Ödülleri'nin 10'uncusu dün sahiplerini buldu. Ankara Swissotel'de düzenlenen ödül törenine, Başbakan Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile çok sayıda bürokrat ve ihracatçı katıldı. 2006 yılında gerçekleştirdikleri ihracatları nedeniyle Tüpraş, Toyota Türkiye ve Ford Otosan "İhracat Başarı Ödülü" aldı.
Erdoğan, ihracatta dereceye giren firma temsilcilerine de ödüllerini, kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere de plaket ve hediye çeklerini verdi.
Bu arada Koç topluluğu yaptığı yazılı açıklamada Türkiye'nin ilk 6 aylık ihracatının yüzde 11'ini sağladığını belirtti. Açıklamada 2006 yılı rakamlarına göre, TİM ve Dış Ticaret Müşteşarlığı'nın ortak organizasyonu ile belirlenen ciro bazında Türkiye'de ihracat şampiyonları sıralamasında TÜPRAŞ'ın birinci ve Ford Otosan'ın üçüncü olduğu, Arçelik'in de, "makine ve aksamları" sektöründe "Sektörel İhracat Başarı Ödülü"ne layık görüldüğü ifade edildi.


Satıcı'dan Kuzey Irak mesajı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, terör olaylarına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Madem bölgede barışı ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim var, biz de barışın olmadığı yerde ticareti bölgeden çekeriz. Bizim ordumuz, paralı askerlerden değil sizden, bizden, iş arkadaşlarımızdan, mahalle arkadaşlarımızdan oluşur. Bu orduya sıkılan kurşun, halka sıkılmıştır, bize sıkılmıştır. Ünlü Yunan düşünürü Platon'un bir sözü vardır: Nerede ticaret varsa orada barış var."
Tek sorunlarının düşük döviz kuru gibi gösterildiğini anlatan Satıcı, bürokrasiyle de mücadele ettiklerini belirterek, "Lobiler, bizi kur kavramının içine sokmaya çalışıyor. Başbakanım, bizim sorunumuz kurdan öte bir sorun. Bedelini de 70 milyon birlikte ödüyoruz" dedi.

'George yatırım yapıyor, Ayşe ve Fatma çalışıyor'

Dış ticaret konusunda Türkiye'nin göğüs kabartacak bir tabloyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, ihracatta 100 milyar doların aşılması hedefine ulaşıldığını belirterek, "Amacımız, 2023'te cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde 500 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak" dedi. Erdoğan, izlenen aktif dış politikanın bu manzaranın oluşmasına önemli katkı sağladığını kaydetti. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelmesine karşı olanlar olduğunu bildiren Erdoğan şöyle devam etti:
"Hani birilerinin dediği gibi, 'Türkiye elden gidiyor'. Niye? 'George geldi'. Arkadaşlar niye gitsin? Ülkemize gelmiş, burada yatırım yapmış herhalde burayı kaldırıp götürecek hali yok. Burada yatırım yaparken çalışan kim? Ahmet, Mehmet hatta Ayşe, Fatma. Bunlar çalışıyor. Bizim aradığımız da bu değil mi? Bu. Bırak gelsin."


'İşini bilmeyen bedeli öder'
Erdoğan, yatırımcılar içinde sıkıntısı olanların da bulunabileceğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Geleceğe yönelik adımlarda bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Bunları dayanışma içinde mümkün olduğu kadar minimize ederek aşma gayreti içinde olmalıyız. Ama, 'yüzde 100 herkes bunu aşabilir' dersek, olmaz. Aşamayacaktır da, bazılarımız bu sıkıntıyı yaşayacak. Kimi işini bilerek bu sıkıntıyı yaşamadan aşıyor, ama işini bilmeyenler, hesabını iyi yapamayanlar da maalesef bunun bedelini ödemek durumundadır."


'Operasyon etkilemez'
Erdoğan, işadamlarına, "beklenmedik gelişmeler" diyerek üstü kapalı şekilde "Kuzey Irak'a operasyondan ekonomimiz etkilenmez" mesajını verdi. Erdoğan şöyle konuştu:
"Beklenmedik gelişmeler olması durumunda Türkiye ekonomisi bu gelişmeleri aşacak güçtedir, dirençtedir. Bizatihi bizim bugün sahip olduğumuz güçlü ekonomik yapı, bizim aynı zamanda siyasi gücümüzdür, diplomatik gücümüzdür. Gerektiğinde bu gücü kullanmaktan da asla tereddüt etmeyeceğimiz bilinmelidir. Gereği neyse yaparız, bundan asla çekinmeyiz."
Huzura, birliğe, güvenliğe yönelik her türlü saldırı karşısında da gereken ne ise yapmaktan asla çekinmeyeceklerini kaydeden Erdoğan şunları ifade etti:
"Güvenliğimiz, güçlü bir ekonomi için var. Bundan kimsenin endişesi olmasın, aynı şekilde güçlü ekonomi de güvenliğimiz için var. Ne birinden, ne de diğerinden vazgeçmeyiz, geçemeyiz. Huzurumuza, birliğimize, güvenliğimize yönelik her türlü saldırı karşısında da gereken ne ise yapmaktan asla çekinmeyiz."

Tüzmen: Osmanlı barışı ihtiyaç

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen çok ciddi siyasi gerilimlere ve büyük ekonomik fırsatlara sahip bir bölgeyle olan ticari ilişkileri geliştirmek için, Ortadoğu haritası üzerinde, "ilmek ilmek ekonomik nakış" işlediklerini vurgulayarak şöyle dedi:
"Bölgemizin, yenilenmiş ortak konsensus ürünü ekonomik ve ticari bir Pax Ottomanica'ya (Osmanlı Barışı) ihtiyaç duyduğu açık. Ülkemizin her türlü güvenlik kaygılarını bertaraf ederek, bölgesinde güçlü bir ülke olarak kalmasını temin etmeye yönelik, atacağımız her türlü adım, kısa dönemde ekonomik açıdan riskli gibi görünse de uzun dönemde getirisi yüksek bir stratejik hareket olacaktır."
Dış Ticaret Haftası kapsamında yapılması planlanan modacı Hakan Yıldırım'ın "Bi(R) Sefer Sonu" isimli kreasyonunun sergileneceği defile, son dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle iptal edildi.

Sektörünün en başarılı ihracatçıları 
 Hazır giyim ve konfeksiyon GİSAD
Tekstil ve hammaddeleri Akpa
Deri ve mamulleri DSD
Halı Dost Kardeşler
Yaş meyve, sebze Lider Gıda
Hububat, bakliyat TMO
Canlı hayvan ve su ürünleri Dardanel
Ağaç mam, orman ürn. Procter Gamble
Maden Çayeli Bakır
Elektrik elektronik Vestel
Demir ve demirdışı met. Sarkuysan
Kimyevi maddeler TÜPRAŞ
Çimento, toprak ürn. Cam Pazarlama
Zeytin ve zeytinyağı Nejat Atalan
Kuru meyve ve mam. TARİŞ
Taşıt ve yan sanayi Toyota
Tütün JTI
Fındık ve mam. Oltan Gıda
Meyve sebze mam. Tukaş
Kesme çiçek Bircan Gıda
Makine ve aksam Arçelik
Değerli maden, mücevher Atasay
Demir-çelik Diler

Milliyet
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 15:02:55
Güncelleme :1 Kasım 2007 Perşembe 15:10:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?