18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Tüpraş'ta devler yarışacak

TÜPRAŞ’ın yüzde 51 hissesinin satışı için açılan ihalede dev şirketler yarışacak. Petrol devi Shell, Koç Grubu, Aygaz ve Opet’le birlikte ihaleye girecek. Zorlu Holding PKN, Indian Oil de Çalık Grubu ile ortak olacak. Avrupa’nın beşinci büyük rafinaj kapasitesine sahip TÜPRAŞ’ta kamu hissesinin satışı için açılan ikinci özelleştirme ihalesinde ortaklık bildirim süresi bugün doluyor.

Shell Grubu, Koç Holdiing, Aygaz ve Opet’le birlikte teklif verecek. Önceki ihaleyi kazanan Zorlu Grubu ise Polonyalı PKN Orlen ile ihaleye girecek. Hindistanlı Indıan Oil’ın ortağı ise Çalık Grubu olacak. Öğleden sonra ÖİB’den yazılı bir açıklama yapılarak, ihaleye girecek konsorsiyumlar açıklanacak. TÜPRAŞ ihalesinde son teklifler Cuma günü alınacak.

TÜPRAŞ’taki yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin özelleştirilmesi açılan ikinci ihalede ortaklıklar netleşiyor. Koç Holding’ten Borsa’ya gönderilen açıklamada, şirketin ihaleye, The Shell Group (Shell Grubu) ile ortaklaşa katılmak üzere, Koç Holding, Aygaz, Opet, Shell Overseas Investment B.V. ve The Shell Company of Turkey Limited ile çalışmalara başlanmasına ve Koç-Shell ortak girişim grubu olarak, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na başvurulmasına karar verildiği açıklandı.

Geçen yıl gerçekleştirilen ancak iptal edilen ihaleyi Rus Tatneft ile 1.3 milyar dolara kazanan Zorlu Grubu, Polonyalı PKN ile ortak olacak. Hindistan’ın en büyük petrol şirketi niteliğindeki Indian Oil ise Çalık Grubu ile birlikte ihaleye girecek. Petrol Ofisi de ihalede ön yeterlilik alan şirketlerden biriyle Ortak Girişim Grubu oluşturacak.

SATIŞ EYLÜL ORTASI SONA ERECEK

2 Eylül’de alınacak tekliflerden sonra firmalarla pazarlık aşaması başlayacak. Bu sürecin 10 gün içerisinde açık artırmayla sonuçlandırılması bekleniyor. Nihai pazarlığa en az üç firmanın kalacağının altını çizen yetkililer, Eylül ayı ortalarına kadar ihalenin tamamlanacağını söylüyor.

ALTI AYLIK NET KAR 293.2 MİLYON YTL

TÜPRAŞ, yılın ilk yarısında 293.2 milyon YTL net kar etti. Şirketin bu yılın ikinci çeyreğinde net karı ise 250 milyon YTL oldu. TÜPRAŞ’ın ikinci çeyrekteki cirosu 3.66 milyar YTL olurken, altı aylık ciro 6.33 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti.


NTV
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2005 Pazartesi 12:48:24
Güncelleme :29 Ağustos 2005 Pazartesi 12:52:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?