19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

TÜPRAŞ'ta top ÖYK'ya atıldı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) ihale sonuçlarının Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) bilgi ve değerlendirmesine sunulduğunu belirterek, kuruldan çıkacak sonuca göre hareket edileceğini açıkladı.

ÖİB'den Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satışına ilişkin ihale komisyonu kararının yürütmesini durdurmasına ilişkin bir açıklama yapıldı.

Açıklamada şu bilgiler verildi:
"Bilindiği üzere, TÜPRAŞ-Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'nin yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok olarak satış yöntemiyle özelleştirilmesi için yapılan ihale 12.09.2005 tarihinde teknik olarak tamamlanmış olup, İhale Komisyonunun nihai devre ilişkin kararı Özelleştirme Yüksek Kurul'unun (Kurul) 07.11.2005 tarih ve 2005/128 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Söz konusu karara istinaden ihaleyi kazanan KOÇ-SHELL Ortak Girişim Grubunun ihale şartları belgesi çerçevesinde kurmuş olduğu Enerji Yatırımları A.Ş. ile İdaremiz arasında 26.01.2006 tarihinde Hisse Satış Sözleşmesi imzalanmış ve TÜPRAŞ hisseleri alıcı Şirkete devredilmiştir.

Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) tarafından, TÜPRAŞ'ın yüzde 51'ine tekabül eden kamu hissesinin özelleştirilmesine ilişkin olarak hazırlanan ihale şartları belgesi ile ihale komisyonunun nihai kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davalarda, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Danıştay 13. Dairesi tarafından yürütmenin durdurulması istemlerinin reddine karar verilmiştir.

Bu kararlara karşı davacı Sendika tarafından yapılan itiraz üzerine, itirazı inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nca itirazların kabulü ile dava konusu işlemlerin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Anılan davalara ilişkin olarak, 25.04.2006 tarihinde duruşma yapılacak olup, dosyalar bu duruşmaları müteakiben ilk derece mahkemesi sıfatıyla Danıştay 13. Dairesince esastan karara bağlanacaktır.

Bahse konu yürütmenin durdurulması kararları üzerinde İdaremiz tarafından gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılmıştır. Buna göre, söz konusu yürütmenin durdurulması kararlarının, dava konusu işlem sonucunda ve bu işleme dayalı olarak özel hukuk alanında yaratılmış sonuçları ya da hak ve yükümlülükleri kendiliğinden ortadan kaldırmayacağı, bu karar gereklerinin yerine getirilebilmesini teminen bir takım işlemlerde bulunulmasının gerektiği, söz konusu yürütmenin durdurulması kararlarının gereğinin yerine getirilmesi bakımından İdaremizce yapılacak işlemlerin ise, taraflar arasında (İdaremiz ve alıcı Şirket) karşılıklı bir takım yükümlülük ve sorumluluklar gerektirdiği,

ayrıca, İdaremizce yapılacak bu işlemlerin mezkur davaların ilk derece mahkemesi sıfatıyla inceleyen Danıştay 13. Dairesince esastan henüz karara bağlanmadığı bu aşamada, kamu yararı açısından telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği hususları dikkate alınarak, bahse konu yürütmenin durdurulması kararları -4046 sayılı Kanun gereği özelleştirme uygulamaları ile ilgili nihai karar mercii konumunda bulunan ve bu anlamda TÜPRAŞ'ın ihale sonuçlarını onaylayan- Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun bilgisine ve değerlendirilmesine sunulmuş olup, Kurul'un bu konudaki değerlendirilmesinin sonucuna göre hareket edilecektir."

.
Yayın Tarihi : 29 Mart 2006 Çarşamba 17:06:28
Güncelleme :29 Mart 2006 Çarşamba 17:36:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?