31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Tüpraş'tan dehşet senaryosu

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, her gün yeni rekorlar kıran petrol fiyatlarındaki artışın hangi noktalara kadar ulaşacağını kestirmenin mümkün olmadığını, 200 dolarların telaffuz edilmeye başlandığını söyledi.

Erkut, dünya piyasalarındaki talebin, zaman zaman yaşanan arz krizinin devam etmesi durumunda petrol fiyatlarının hangi noktalara geleceğinin gözükmediğini söyledi.

Erkut, "Bir yıl önce petrol 100 doları geçer mi geçmez mi derken, bugün 100 dolar destek noktasına geldi. 100 doların altına inmiyor. Dolayısıyla çok net bir şey söylemek için erken" diye konuştu.

Doların euro karşısındaki değerinin de önemli olduğunu belirten Erkut, "Dolar değer kaybetmeye devam ederse, talep devam ederse, arz problemleri yaşanırsa daha da yükselme ihtimali çok daha fazla. Ama eğer dolar herhangi bir şekilde euro karşısında değer kazanmaya başlarsa tekrar gerileme, 100 dolarların altına inme ihtimali olabilir. Ama bu kısa dönem için görünmüyor" dedi.

"Arz bolluğuna geçiş olmaz"

Suudi Arabistan'ın tek başına üretimi artırmasının da yarar getirmeyeceğini belirtirken Erkut, "OPEC üyesi ülkeler, üretim güçlerini kotalarını yükseltmeden yana kullanmıyor. Suudi Arabistan'ın da artıracağı miktar, OPEC dışındaki üreticilerin kaybettiği üretimi karşılayacaktır. Dolayısıyla bir arz bolluğuna geçiş kısa vadede söz konusu değil" dedi.

Ham petrol fiyatlarının 200 dolara kadar çıkabileceğinin konuşulduğunu belirten Erkut, "Yeni bir trent oluşturulmuş vaziyette ve bu trentin önü açık. Dolayısıyla bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Ben telaffuz etmek istemiyorum ama 200 dolarlardan bahsediliyor. Ama 200 dolarlar oldukça yukarda bir rakam gibi" diye konuştu.

Erkut, fosil yakıtların yerini tutacak alternatif enerji kaynaklarının ise kısa vadede ticari boyutta üretilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Erkut, "En yakın ihtimal, 25-30 sene sonra kömürden likite dönüş veya doğalgazdan likite dönüş gözüküyor. Belki de 50 sene sonra hidrojen bir enerji kaynağı olabilir gibi gözüküyor. Ama bunların hepsi şu anda uzun vadenin alternatifleri. Kısa vadede fosil yakıtların alternatifi pek yok" dedi.

...
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 12:10:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?