22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Turcas Alman ortakla santral kuracak

Turcas Petrol A.Ş., Alman enerji firması E. ON ile Türkiye'de iki elektrik santrali inşa edilmesi ve işletilmesi hakkında bir niyet mektubu imzaladığını açıkladı. 

Turcas Petrol'den İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na gönderilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Hisselerinin yüzde 100'üne sahip olduğumuz bağlı ortağımız Turcas Elektrik Üretim A.Ş.'nin, E. On Energie AG'nin yüzde 100 iştiraki olan E. ON Kraftwerke GmbH ile Türkiye'de biri doğalgaz diğeri de ithal kömüre dayalı iki adet elektrik santralinin kurulması ve işletilmesi imkanlarını geliştirmek amacıyla yapılabilecek bir ortaklığa ilişkin olarak başlattığı görüşmeler olumlu sonuçlanmış olup, bu konuları belirleyen bir niyet mektubu buğun imzalanmıştır. İmzalanan niyet mektubuna göre her bir yaklaşık 800 MW güce sahip olacak santraller için ayrı ayrı kurulması öngörülen Ortak Girişim Şirketleri'nin yüzde 70 hissesi E. ON Kraftwerke GmbH'a, yüzde 30 hissesi ise Turcas Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait olacaktır. Bunun yanı sıra Turcas Elektrik Üretim A.Ş.'nin azınlık hisselerinin korunmasına ilişkin ve Turcas Elektrik Üretim A.Ş.'nin yönetim ve denetim kurullarında hissesi ile orantılı temsil hakki ve yönetimde belli konularda söz hakkı gibi konuları da içeren bazı düzenlemelerin yapılması konusuna da niyet mektubunda yer verilmiştir. Ortaklığa ilişkin diğer konulara, yapılacak görüşmeler neticesinde oluşturulacak nihai sözleşmelerde yer verilecektir." 


Konuyla ilgili ayrıca bir açıklama yapan Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, "Şirketimiz, petrol, petrol ürünleri ve doğalgaz sektörlerinde gerçekleştirmiş olduğu başarılı uluslararası ortaklıklardan sonra bu kez de dünya elektrik enerjisi devlerinden E. ON ile Türkiye'de elektrik üretimi konusunda proje bazlı ortaklıklar kurmak üzere anlaşmış bulunmaktadır. Yapacağımız bu ortaklığın, E. ON ile birlikte Turcas'ı sürekli büyüyen ve liberalleşen Türkiye elektrik enerjisi piyasasında çok önemli bir konuma taşıyacağına ve şirketimizin enerjinin hemen her kolunda güçlenen varlığını pekiştireceğine inanıyorum" dedi.
E. ON Kraftwerke CEO'su Dr. Lurge ise, Türkiye'nin E. ON için çekici bir piyasa olduğunu ve kurulacak ortaklık vasıtasıyla Turcas ile verimli ve yapıcı bir iş birliği gerçekleştireceklerine inandığını ifade etti.
İHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2007 Cuma 23:19:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?