19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Turizmci de Mısır'a taşınıyor

Türk turizmciler Mısır turizminin önemli aktörleri arasına girme yolunda.

Rusya'dan bu ülkeye giden 1 milyon Rus turiste Türk tur operatörleri aracılık ederken, Türk yatırımcılar da otel yatırımlarına start verdi

TEKSTİLDEN otomotive birçok Türk yatırımcının tercih etmeye başladığı Mısır'a Türk turizmcilerin de ilgisi artıyor. Mısır, Rusya pazarında faaliyet gösteren Türk kökenli tur operatörlerinin Türkiye'den sonra en önemli pazarı haline geldi. Rusya'dan Mısır'a giden yıllık 1 milyon 250 bin Rus turistin 1 milyonunu Teztur, Coral, Detur, Pegas, Most Travel, GTI gibi Türk tur operatörleri götürüyor. Yani Mısır'a giden Rus turistlerin yüzde 90'ına Türk kökenli tur operatörleri aracılık ediyor. Mısır'a yılda yaklaşık 10 milyon turist giderken, bu rakamın yüzde 10'u gibi önemli bir bölümüne Türkler sayesinde ulaşılıyor.

OTEL YATIRIMLARI SIRADA

TÜRK turizmcilerin Mısır'a ilgisi otel yatırımlarında da söz konusu. Mısır'da yatırıme hazırlanan şirketlerin büyük bölümü Rusya'da aktif şirketler. Rusya'dan Türkiye'ye en fazla turist getiren şirketlerden biri olan Tez Tour'un Mısır'da otel yatırımı için arazi aldığı belirtiliyor. Geçen yıl Rusya'dan Türkiye'ye 359 bin, Mısır'a ise 112 bin turist götüren Coral Travel'in ana şirketi Oti, Mısır'ın çekim alanına girdi. Club İrem Tour ve Sunrise zinciri de Mısır'da otel yatırımı için arazi aldı. Papillon Hotel Grubu'nun ve Delphine zincirinin sahibi Cömertoğlu Grubu'nun da Mısır'da yatırım için araştırma yaptığı belirtiliyor. Ancak Cömertoğlu şimdilik bu kararından vazgeçti. Üsküdar'daki Sözbir Otel'in sahibi Serdar Sözbir de Mısır'da araştırma yapan isimler arasında.

10 milyon turist Mısır'ı ziyaret etti

1981 yılında 1.5 milyon kişinin ziyaret ettiği Mısır'a gelen turist sayısı geçen yıl 10 milyon kişi oldu.

Ülkenin yıllık turizm geliri yaklaşık 8 milyar dolar düzeyinde.

Mısır turizminde 40 milyar dolarlık yabancı yatırım bulunuyor.

Türkiye'ye geçen yıl Bağımsız Devlet Topluluğu ülkelerinden toplam 4 milyon 825 bin turist geldi. Bu sayısının 2 milyon 465 binini ise Rusya'dan gelen turistler oluşturdu.

Mısır'a ise geçen yıl 1 milyon 250 bin Rus turist gidiyor. Bunun 1 milyonunu Türk tur operatörleri taşıdı.

2010 yılında Rusya'dan Mısır'a tatil amaçlı çıkışların 2.5 milyon kişiyi yakalaması öngörülüyor.

Türk yatırımcı fırsat kolluyor

OTİ Şirketler Grubu Başkanı Ayhan Bektaş da Mısır'da otel yatırımı için araştırma yaptıklarını belirtti. Sunrise zincirinin Başkanı Sadettin Ulubay da, Mısır'da yatırım maliyetlerinin Türkiye'den düşük olduğunu belirtirken, Mısır'da arazinin metrekaresinin 250 Euro olduğunu kaydetti. Delphine'in patronu Ufuk Cömertoğlu da, Mısır'da sezonun daha uzun sürdügünü belirterek 'Sezon 8-9 ay sürüyor. Maliyetler daha düşük. Arazi fiyatları da daha uygun. Türkiye'de bir dönüm arazi 1 milyon dolara mal olurken, Mısır'da 150 bin Euro' diye konuştu.

Belma Toprak/Star
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2008 Perşembe 10:59:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?