19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Turizme vergi darbesi

El altından yapılan "Konaklama vergisi" çalışmaları turizm örgütlerini ayağa kaldırdı.

TÜROFED ve TYD yaptıkları ortak açıklamada, tasarının yasalaşmasının turizm sektörüne darbe anlamı taşıyacağını vurguladılar.


Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), yaptıkları ortak açıklamada, tasarının yasalaşmasının turizm sektörüne darbe anlamı taşıyacağını vurguladılar.

Açıklamada, otel, motel, tatil köyü, pansiyon gibi tesis ve yerlerden günlük yeme, içme ve yatak ücretleri dahil olmak üzere konaklama bedelinin yüzde 3'ü oranında konaklama vergisi alınmasını öngören taslağın yasalaşması halinde sadece konaklama tesisi işletmecilerinin değil, tüm turizm sektörünün bundan zincirleme olarak olumsuz etkileneceği kaydedildi.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut ile Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Dedeman'ın imzasını taşıyan ortak açıklama şöyle:

"Turizm sektörü, hem istihdam hem de net döviz geliri açısından ülkemizin itici gücüdür.


Sektörümüzün, Türkiye ekonomisini sürekli olumsuz etkileyen dış ticaret açığının kapatılabilmesindeki önemli rolünü kimse inkar edemez. Ancak bugün sektörümüzün önündeki engellerin kaldırılacağını beklerken yeni engellerle karşı karşıya bırakılıyoruz.

Kültür ve Turizm Bakanlığımızca açıklanmış, 2023 yılına yönelik; 50 milyon yabancı turist, 50 milyar dolar turizm geliri gibi hedefleri olan bir sektörün çözüme kavuşturulması gereken birçok sorunu varken, yeni yükler altında bırakılmasını hiçbir şekilde anlamamız mümkün değildir. Bizim asıl beklentimiz; böylesi hedeflere sahip olan bir sektörün, yeni yatırımlara yönelik güvencelere kavuşturulması ve ilave teşviklerle desteklenmesidir. Hükümet, turizm sektörünü, KDV oranlarında indirim yaparak sevindirirken, daha alınan kararın mürekkebi kurumadan tasarıdaki konaklama vergisiyle bu sevincin kabusa dönmesini mi istiyor? Ancak çok iyi bilinmelidir ki bu kabus sadece sektörümüzün değil, ülkemizin kabusu olacaktır. Türkiye ekonomisinin reel anlamda en üretken konumundaki sektörüne vurulacak her darbe, ülke ekonomisine vurulmuş demektir.

Dünya turizm pastasında, binde bir'ler seviyesindeki payımızı 20 yıl gibi kısa sayılabilecek bir sürede yüzde 3'ün üzerine taşıdık. İlgililere, sahip olunan bu gücün ulusal çıkarlar paralelinde geliştirilmesine yönelik doğru kararlar alması gereğini bir kez daha hatırlatıyoruz. 


Gündeme taşınan konaklama vergisi haberi 05.03.2008 tarihinde yayınlanmıştı.

İşte o haber:

Yüzde 3 konaklama vergisi geliyor

Konaklama tesisi işletmecileri; zarar dahi etseniz, konaklama ve her türlü yeme içme üzerinden belediyeye yüzde 3 daha vergi ödeyeceksiniz! Hükümet, KDV indiriminin üzerinden daha iki ay geçmeden, turizmciye "Deli Dumrul Vergisi" getiriyor. Daha önce itirazlar üzerine sümenaltı edilen girişim hortladı ve Plan- Bütçe Komisyonu'na kadar geldi..

Eda Özsoy / TurizmdeBuSabah

TurizmdeBuSabah, sevimsiz de olsa bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın imzası ile 24 Ocak 2008 tarihinde TBMM Başkanlığı'na iletilen "kanun tasarısı yenileme" yazısı ekindeki 9 kanun tasarısı içine, "zarar bile etse" her turistik konaklama işletmecisi için konuk başına peşin yüzde 3 konaklama vergisi alınması da sıkıştırıldı.

Askerlik Kanunu, Uzman Jandarma Kanunu, TSK Stratejik Hedef Planı Kanunu, TSK Personel Kanunu, Çavuş ve Uzman Çavuş Kanunu, Devlet Memurları Kanunu, Şeker Kanunu, Harp Akademileri Kanunu ve İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu değişikliklerinden oluşan bir paket olarak TBMM'ye gönderilen kanun tasarıları içine turizmciye vergi maddesi de konuldu. Değişiklik paketi şu anda TBMM İçişleri ve Plan ve Bütçe Komisyonu'na ulaştı.

Metnin kapak yazısında, tasarıların yenilenmesinin Bakanlar Kurulu tarafından uygun görüldüğü de vurgulandı. Yani bu tasarıda, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da imzası var.

Böylece çevreye yatırım yapmayan, arıtma tesislerini çalıştırmayan, gecekondulaşmaya ve talana göz yuman özellikle başta AKP'li belediyeler olmak üzere, belediyelerin siyasal kaygılarla yaptıkları anlamsız harcamaların yükü turizmcilere yüklenecek. Yeni vergiden sadece konaklama tesisi işletmecileri değil, tüm sektör zincirleme olarak etkilenecek. Vergi sadece yatak ücretine değil, yiyecek içecek ücretlerine de uygulanacak. Yani oda - kahvaltı veya her şey dahil ücretlerinin tamamı vergilendirilecek. Vergi peşin tahsil edilecek ve 20 gün içinde belediyeye yatırılacak.

YENİ VERGİNİN GEREKÇESİ ŞÖYLE

MADDE 34- Türkiye'de çok sayıda turistik özellikli yöre bulunmakta olup turizm sektörü ekonomi içinde gittikçe artan bir paya sahiptir. Turistik yörelerde bulunan il özel idareleri ve belediyeler turizm faaliyeti nedeniyle oluşan nüfus artışının yükünü çekerken, turizmden elde edilen gelirlerden pay alamamaktadır. Bu durum yol, su, arıtma ve atık bertaraf tesisleri gibi altyapı ihtiyaçlarının gerektirdiği kaynaklar ile sağlanan gelirler arasında önemli dengesizliklerin doğmasına yol açmaktadır.

Ülkemizin turizm potansiyeli dikkate alınarak, turizm hizmetlerinin finansmanına yardımcı olmak amacıyla Konaklama Vergisi mahalli bir vergi olarak düzenlenmektedir. Otel, motel, tatil köyü, pansiyon gibi tesis ve yerlerde konaklama, verginin konusunu oluşturmaktadır. Konaklama tesislerinde konaklayanlar verginin ödenmesinden, tesisleri işletenler ise verginin tahsili ve yetkili idareye yatırılmasından sorumlu tutulmaktadır.

MADDE 36- Maddede, günlük yeme, içme ve yatak ücretleri dahil olmak üzere mükelleflerce ödenen konaklama bedeli, Konaklama Vergisinin matrahı olarak düzenlenmektedir. Verginin oranı, uluslararası rekabet şartlan da dikkate alınarak, konaklama ücretinin yüzde 3'ü olarak belirlenmiş ve Bakanlar Kuruluna bu oranı sıfıra kadar indirme ve kanuni haddine kadar çıkarma hususunda yetki tanınmıştır.

MADDE 37-. Verginin fatura veya ödeme belgelerinde gösterilmek suretiyle tahsili ve tahsilatı takip eden ayın yirminci günü mesai saati sonuna kadar bir beyanname ile yetkili idareye ödenmesi öngörülmektedir,. Büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde toplanan vergilerin yüzde 25'i büyükşehir belediye payı olarak ayrılmaktadır.

VE İŞTE KOMİSYONDAKİ YENİ VERGİ YASA TASLAĞI

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Konaklama Vergisi

Verginin konusu, mükellefi ve sorumlusu

MADDE 34- (1) Otel, motel, tatil köyü, pansiyon gibi tesis ve yerlerde konaklama, Konaklama Vergisine tabidir.


(2) Konaklama Vergisinin mükellefi, konaklama tesislerinde konaklayanlardır.
(3) Konaklama tesislerini işletenler, Konaklama Vergisini tahsil ederek mükellefler adına yetkili idareye ödemekten sorumludur.

İstisnalar


MADDE 35- (1) Öğrenci yurt ve pansiyonları, huzurevleri ile koruma evlerinde yapılan konaklamalardan Konaklama Vergisi alınmaz.

Matrah ve oran


MADDE 36- (1) Konaklama Vergisinin matrahı, günlük yeme, içme ve yatak ücretleri dahil olmak üzere, mükelleflerce ödenen toplam konaklama bedelidir.
(2) Konaklama Vergisinin oranı, günlük toplam konaklama bedelinin yüzde 3'üdür. Bu oranı sıfıra kadar indirmeye ve kanuni haddine kadar çıkarmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Beyan ve Ödeme


MADDE 37- (1) Vergi, konaklama bedeline eklenerek fatura veya ödeme belgelerinde gösterilmek suretiyle tahsil edilir. Tahsil edilen vergi, takip eden ayın yirminci günü mesai saati sonuna kadar konaklama yerinin bulunduğu yer yetkili idaresine bir beyanname ile ödenir.


(2) Büyükşehir Belediyesi Kanununun uygulandığı yerlerde toplanan Verginin yüzde 25'i, tahsilatı izleyen ayın yirminci günü mesai saati sonuna kadar büyükşehir belediyesine aktarılır


turizmdebusabah/ajanslar
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2008 Pazartesi 15:46:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?