16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Turizmin yeni yıldızı 'muslukçu'

Ucuz işgücü nedeniyle Avrupa'da 'Polonyalı muslukçu' imajı yaratan Polonyalılar gelirleri artınca soluğu Türkiye'nin Güney bölgelerinde aldı.


Ucuz işgücü nedeniyle Avrupa'da 'Polonyalı muslukçu' imajı yaratan Polonyalılar gelirleri artınca soluğu Türkiye'nin Güney bölgelerinde aldı. Polonya yüzde 43'le Türk turizminin en fazla büyüyen pazarı oldu

AVRUPA Birliği'nin çiçeği burnunda ülkelerinden Polonya, turizmde umut vaadeden pazarlardan biri haline geldi. Polonya, üyelik müzakereleri sırasında AB ülkelerinde ucuz işgücünün sembolü haline gelen ve özellikle Fransa'da büyük tartışma yaratan 'Polonyalı muslukçu' imajıyla gündeme gelmişti. Polonya, şimdi turizmde Türkiye'nin en istikrarlı büyüyen pazarlarından biri oldu. İlk 8 ayda Türkiye'ye gelen Polonyalı turist sayısı yüzde 43 artışla 204 bin kişi oldu. Bu artış oranı bu yıl ülkeler bazında en yüksek artışlardan birini ifade ediyor. Polonyalı turist sayısının yıl sonuna kadar 250 bine ulaşması bekleniyor.

BÜYÜME SÜRECEK

GELECEK dönemde Polonya pazarındaki beklenti yüksek. Turizmciler 2008'de Polonya pazarında yüzde 15 artış bekliyor. Orta vadede de Polonya pazarının büyük bir gelişim göstereceği tahmin ediliyor. Polonya, 40 milyon nüfusu ve artan refah seviyesi ile dikkatleri çekiyor. Polonya'dan bir yılda 6.3 milyon kişi turistik amaçlı olarak yurtdışına çıkıyor. Polonyalılar Türkiye'de en çok Alanya, Marmaris, Bodrum, Fethiye, Side ve bireysel veya genellikle otobüslerle yapılan küçük gruplarla İstanbul'u tercih ediyor.

Gelirleri artınca gezmeye başladılar

POLONYA pazarındaki istikrarlı yükselme turizmcilerin de bu pazarda yoğunlaşmasına neden oldu. Polonya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının ilk 8 ayda, yüzde 43 arttığına dikkat çeken Turistik Otelciler Birliği (TUROB) Genel Sekreteri Erhan Çakay, Polonya'dan İstanbul ve Efes başta olmak üzere ülkemize yoğun bir ilgi gözlendiğini anlattı.

Çakay, şunları söyledi: 'Bunda Polonyalılar'ın son yıllarda dünyada birçok ülkeyi ziyaret etmek istemesi ile ekonomik gelişmenin ve refahın büyük rolü var. Zira Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından, Almanya'dan ülkemize yoğun bir turist talebi gözlenmişti. Polonya'da, ekonomik gelişmeler, AB gibi birçok konu nedeniyle dışa açılma yönünde ciddi bir potansiyel mevcut. Polonya'dan ülkemize olan ilgiyi gördüğümüz için bu pazarda tanıtım ve pazarlama çalışmalarımız devam ediyor.'

Belma Toprak/star
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2007 Perşembe 12:56:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?