22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Türk gemileri artık gri listede

Denizcilik sektörü sabıka belgesini kılpayıyla akladı. 1995 yılından bu yana uluslararası standartlara göre yapılan denetimlerde kara listede yer alan Türk gemileri gri listeye geçti. Gri listeye geçilmesiyle özellikle ticari kazançta artış bekleniyor.

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, denetimler sırasında görülen eksiklikler nedeniyle yabancı limanlarda tutulan Türk bayraklı gemi oranının son üç yılda büyük düşüş gösterdiğini söyledi.

Yılmaz, kara listede yer alan bir ülkenin bayrağını taşıyan geminin denetimden geçme oranının daha yüksek olduğuna işaret ederek, bunun gecikmeler nedeniyle ticari kayba yol açtığını, olası eksikliklerin AB limanlarında giderilmesinin bedelinin de daha ağır olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin kara listede olması ve bunun getirdiği olumsuzluklar nedeniyle gemilerin Türk bayrağı yerine başka ülke bayrağı taşıma yoluna gittiklerini dile getiren Yılmaz, "Bu başarı sonunda Türk bayrağından kaçışın da sona ereceğini düşünüyoruz" dedi.

Gri listeye geçişin AB ülkelerinin yarısı ve Japonya'daki standartların yakalandığı anlamına geldiğini belirten Yılmaz, AB'ye ve memoranduma üyelik için bu başarının korunması gerektiğini ifade etti.

Bu gelişmenin Türk denizciliği için çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, kara listede yer almanın o ülke bayrağı taşıyan gemiler için otomatik denetim anlamına geldiğini, Türk gemilerine yönelik denetimlerin bundan sonra daha az olacağını ve bu durumun Türk bayraklı gemilerin kazancını olumlu etkileyeceğini dile getirdi.

"Sabıka belgemizi akladı"

Yabancı limanlarda tutulan gemi sayısının 2005 ve 2006 yıllarında toplam 88 olduğuna işaret eden Yılmaz, bu yılki sayının 119'u geçmemesi halinde Türkiye'nin beyaz listeye alınabileceğini belirtti.

Türkiye'nin 1999 yılından bu yana ilk kez kara listeden çıktığını vurgulayan Yılmaz, "Türkiye'nin yüzü denizcilikte ak olmuştur. Kara listeden gri listeye geçerek sabıka belgemizi akladık" diye konuştu.

Türk bayraklı gemilerin tutulması nedeniyle oluşan mali kayıp, 2001 - 2006 yılları arasında, bakım-onarım ve tutulmadan kaynaklanan ilave masraflar hariç, 22 milyon doları buldu. Bu tutarın yaklaşık 18.5 milyon dolarlık kısmı kara listeye esas olan 2001-2002-2003 yıllarında gerçekleşti.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2007 Cumartesi 10:12:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?