19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Türk halkı YTL'den memnun

Hükümetin Yeni Türk Lirası’na geçiş hazırlıklarına hız verdiği şu günlerde, Türk halkının çoğunluğu Yeni Lira ile tanışacak olmaktan memnun gözüküyor. ACNielsen’in Toplumsal Güven Araştırması’na göre, halkın yüzde 59’u geçiş sürecini desteklerken, toplumun tamamına yakını da YTL’den haberdar.

YTL’den habersiz olan yüzde 10’luk kesimin profili incelendiğinde, düşük sosyo-ekononomik seviyelerde, 16-20 ve 50-64 yaş gruplarında ve Adana’da YTL’ye geçiş konusundaki bilgi düzeyinin oldukça düşük olduğu görüldü.

YTL’ye geçiş sürecinden haberdar olan katılımcılara bu sürecin detayları sorulduğunda, çok büyük bir kısmının (yüzde 88) YTL’ye geçişin ocak 2005’te olacağından ve Türk Lirası’ndan ‘6 sıfır’ atılacağından (yüzde 85) haberdar oldukları da görüldü.
YTL’ye halktan destek var

Hükümetin YTL’ye geçiş politikaları da halkın yüzde 59’u tarafından destekleniyor. Yüzde 16’lık bir kesim bu konuda fikir beyan etmezken, halkın yüzde 26’sı bu politikaları desteklemiyor.

Hükümetin Yeni Türk Lirası’na geçiş politikalarını desteklesin ya da desteklemesin, halkın yüzde 44’lük bir bölümü, bu sürecin doğuracaklarından endişe duyuyor.

Geçiş süreci sonrasında YTL’nin değerinin ne olumlu ne de olumsuz yönde etkileneceği yönünde kanı hakimken, yine de bu süreç sonrasında değer kazanacağına inandığını belirten kesimin oranı da yüzde 29.

Özellikle genç yaş grubunda ve düşük sosyo ekonomik düzeyde bu inanç daha hakimken, yüksek sosyoekonomik seviyeler daha nötr durumda.

Yeni Türk Lirası’na geçişle birlikte halkın alım gücü üzerinde de herhangi bir olumlu ya da olumsuz etkisinin olmayacağı da düşünülüyor.

Hesaplama kolaylığı ve Yeni Türk Lirası’nın değerlenmesi bu sürecin hayatımızdaki en olumlu etkileri olacak gibi görünürken, yeni sürece uyumun yaratacağı karışıklıklar da en önemli olumsuz etki olarak duruyor. Halk, halihazırda YTL’den doğacak alım satımlardaki karışıklıklardan ve yeni paraya adaptasyon sorunlarından endişe duyuyor.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2004 Salı 12:55:14
Güncelleme :27 Ekim 2004 Çarşamba 12:13:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?