22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Türk tahviline büyük ilgi

TÜFE-Endeksli tahvile müthiş ilgi!...  Türkiye'nin geçen hafta uluslararası piyasalarda yaptığı TÜFE-endeksli tahvil ihracının yankıları sürüyor. Financial Times gazetesi, Türkiye'nin piyasalardaki son sarsıntı nedeniyle yeniden projektörün ışığının altına girdiğini ancak ülkenin son günlerde yatırımcıların ilgisini, 25 milyar YTL talebin geldiği Tüfe-endeksli tahvil ihracı ile çektiğini yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, küresel piyasaların sarsıldığı Salı günü Türkiye'nin yeniden projektör ışığının altında olduğunu, borsasının yüzde 4.5 oranında gerilediğini, lira değerinin düştüğünü kaydetti.

Ancak son günlerde Türkiye'nin yatırımcıların çok dikkatini çektiğini, bunun nedenlerinin de bu haftaki piyasa sarsıntıları ile bir ilgisi bulunmadığını belirten gazete, asıl nedeninin Türkiye'nin geçen hafta yaptığı TÜFE-endeksli tahvil ihracı olduğunu yazdı.
Söz konusu ihracının olağanüstü bir satış yaptığını yazan gazete, Türkiye gibi yükselen piyasaların giderek artan bir biçimde çok karmaşık araçları kullandıklarını belirtti.

Tahvil ihracını FT'ye değerlendiren Barclays Capital'dan Matthew Vogel, "Bu ihraç konusunda olup bitenler şaşırtıcıdır. Talep, piyasalar için sürpiz oldu" ifadesini kullandı.

Financial Times de Türkiye'nin, 1999 yılından bu yana ilk defa TÜFE'ye endeksli tahvilleri çıkarttığını da anımsatarak Türkiye'nin bu piyasaya dönüşünü ülke için bir "kilometre taşı" olarak nitelendirdi.

MUHAFAZAKAR YATIRIMCILARIN İLGİSİ

Türkiye'nin 4.1 milyar YTL (2.9 milyar dolar) satış yaptığını belirten gazete, tahvil için 25 milyar YTL talep geldiğine dikkat çekti. Gazete, talebin önemli bir bölümünün emeklilik fonları gibi portföylerini çeşitlendirmek isteyen "muhafazakar yatırımcılar"dan geldiğine de işaret etti.

Ashmore Yatırım Yönetimi'nin araştırma bölümü başkanı Jerome Booth da, Güney Amerikalı ve Doğu Avrupa hükümetlerinin de gözünün enflasyon-endeksli tahvillerde olduğunu belirtti.

Jerome Booth, bir ülkenin bir krizden nasıl çıktığının taşıdığı büyük öneme dikkat çekerek "Türkiye, geçen yazdaki sorunlarını çok iyi bir biçimde idare etti ve yerliler kaygılı değildi" diye konuştu.




ANKA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2007 Çarşamba 17:02:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?