20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Türk Telekom kar rekoru kırdı

Uzun yıllar tartışıldıktan sonra 2005 yılında özelleştirilen Türk Telekom, bugün "Altın yumurtlayan tavuk" haline geldi.

Türkiye'nin en çok kar eden şirekti haline gelen TT hem devlete hem de özelleştirme ile yüzde 55'ine sahip olan Oger Telecom'a milyarlarca dolar kazandırıyor.
1990'lı yıllardan itibaren özelleştirmesi gündeme gelen Türk Telekom, iki kez ihaleye çıktı ancak üçüncü ihalede özelleştirilebildi. 2005 yılında yapılan ihalede en yüksek teklifi veren Oger Telecom 6,55 milyar dolar bedelle TT'nin yüzde 55'inin sahibi oldu.

Özelleştirme sonrasında dört yılda 4.5 milyar dolarla özel sektörün en büyük yatırım hamlesini başlatan Türk Telekom, bu yatırımların dönüşünü karlılıkta görmeye başladı.

2006 yılında 2.9 milyar dolar kar açıklayan şirket, 2007'de de yüzde 6 artışla Türkiye'nin en karlı şirketi olmayı başardı. Türk Telekom'un 2007 yılı bilançosundaki net kârı bir önceki yıla göre yüzde 6 oranında artarak 3.158 milyar YTL oldu. Böylece şirket özelleştirildikten sonra sadece iki yılda 6 milyar dolardan fazla kar etti.

DEVLET KİT'İ İKİ YILDA DÜNYA ŞİRKETİ OLDU

Lübnanlı Oger Telecom, Türk Telekom'u satın aldıktan sonra, şirketin değerini artırmak için çeşitli yenilikler ve altyapı yatırımlarına gitti. Şirket özelleştirmeden bu yana en büyük yatırımı internet alanına yaptı. İnternette ADSL'ye geçişi hızlandırmak için, bakır kablodan fiber kabloya geçiş başlatıldı. Yeni kuşak internet erişimi olan ADSL'in yaygınlaşmasıyla, abone sayısı 2 yılda 1.5 milyondan 5 milyona çıktı. Halen Türk Telekom, en çok kullanılan ADSL seçeneği olan 1 megabit/4GB fiyatları itibariyla Avrupa'nın en ucuz ikinci tarifesini veriyor.

Türk Telekom, mobil operatör Avea'da hisse payını yüzde 80'e çıkararak şirketin sahibi oldu. Avea da, son iki yılda kırsal kesimdeki şebekelerini yenileyerek kapsama alanını genişletti, yeni hizmetler sunmaya başladı. Avea da, abone sayısını 10 milyonun üstüne çıkardı.

Türk Telekom'un son dönemde en önemli dönüşümlerinden biri de sabit telefonlardaki konuşma ücretlerindeki fiyatların düşürülmesi oldu. Uluslararası konuşmalarda, 2004'te dakikası 77 kuruş olan tarife 12 kuruşa, illerarası 29 kuruştan 9 kuruşa, sabit telefondan cep telefonu aramaları da 72 kuruştan 38 kuruşa düşürüldü.

TT ayrıca sabit telefonların yeni teknolojilerle dönüşümü alanında, sabit telefondan SMS, görüntülü telefon, elektronik fatura gibi servisleri devreye soktu. Sektör kaynaklarına göre, Türk Telekom'un tarife değişikliklerinden sonra sabit telefondan konuşma süreleri yüzde 25 arttı. Bu da şirketin gelirlerini önemli ölçüde artırdı.

Türk Telekom'da arka planda kalan bir başka önemli değişim de ArGa çalışmalarında gerçekleşti. TT 2007'de ArGe alanında faaliyet gösteren 3 Türk şirketi Argela, Innova ve IES'yi satın aldı. Bu şirketler ağırlık olarak telekomünikasyon alanında yazılım üretiyor. Türk Telekom yetkilileri bu şirketlerin sadece TT'ye tedarikle kalmayacağını, aynı zamanda telifli yazılım ihracatı yapacağını da vurguluyor.

EN YAKIN ŞİRKETE 1 MİLYAR YTL FARK ATTI
Türk Telekom'un açıkladığı kar rakamına ulaşan en yakın şirket 2.4 milyar YTL ile Garanti Bankası. Akbank, 2 milyar YTL, İş Bankası da 1,7 milyar YTL kar açıkladı.

Türkiye'nin en büyük ekonomik topluluğu, Koç Holding’in çoğunluk hisselerini özelleştirmeden 2006’da devraldığı Tüpraş’ın 2007 karı, yüzde 58 artışla 1.3 milyar YTL olmuştu. Koç Holding'in net Karı da 2,3 milyar YTL olarak gerçekleşmişti.

Türk Telekom'un en yakın rakibi Turkcell'in net karı 2007'de 1.4 milyar dolara ulaştı.

Türkiye'nin ikinci büyüğü Hacı Ömer Sabancı Holding, 2007 yılında 969 milyon YTL net kar elde etti. Bir diğer dev Doğan Holding'in karı geçen yıl 395 milyon YTL oldu. Ford Otosan'ın net karı 2007'de 484.2 milyon YTL oldu. TOFAŞ'ın ise 175 milyon 819 bin YTL olmuştu.

İKİ AYLIK GREVE RAĞMEN
Türk Telekom, 2007 yılında çok önemli bir grev yaşadı. 16 Ekim 2007'de başlayan grev yaklaşık 45 gün sürdü. Bu dönemde tahmini zarar 100 milyon dolar olarak hesaplanmıştı.

Reuters'ın ekonomi yetkililerinden edindiği bilgiye göre Türk Telekom'un net satışları ise geçen yıl 7.524 milyar YTL oldu. Bu rakam 2006 yılında 7.103 milyar YTL düzeyinde bulunuyordu. Böylece Türk Telekom 2007 yılında toplam net satışlarının hemen hemen yarısını net kâra çevirmiş oldu.

KONSOLİDE BİLANÇO DEĞİL
Türk Telekom'un 2007 yılı mali tabloları şirketin Salı günü yapılan genel kurulunda onayladı. Ancak verilen bilgiye göre, açıklanan söz konusu bilanço konsolide değil. Rakamların konsolide olması için TT'nin grup şirketleri olan Avea ile TTnet'in bilançolarının da eklenmesi gerekiyor.

Türk Telekom'un kamuda kalan yüzde 45 hissesinin ek satış hakkı dahil yüzde 17.25'lik bölümünün yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda planlanan halka arzı için Nisan'ın son haftasında önde gelen uluslararası finans merkezlerinde road show'a çıkılması planlanıyor.

TT hisselerinin yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda halka arzında Deutsche Bank -Garanti Yatırım Menkul Kıymetler konsorsiyumu finansal danışmanlık hizmeti veriyor.

TT'nin 3.5 milyar YTL'lik nominal sermayesinin ek satış hakkı hariç yüzde 15 hissesinin halka arz yoluyla satışına ilişkin Bakanlar Kurulu'nun geçen yıl Aralık ayında aldığı karara göre halka arzın 2008 yılı sonuna kadar tamamlanması gerekiyor.

Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca, TT hisselerinin halka arzında TT ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü çalışanlarının yanı sıra küçük tasarruf sahiplerine de satış yapılacak. Bu yıla ait merkezi yönetim bütçesinde TT'nin halka arzından yaklaşık 3.9 milyar YTL gelir öngörülüyor.

..
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2008 Cuma 00:59:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?