16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Türk Telekom'dan hodri meydan!

Cep telefonu pazarında giderek kızışan rekabete Türk Telekom da giriyor. Sabit hat lideri, mobil operatörlerin gerisinde kalmamak için teknoloji yatırımlarına ağırlık veriyor.


Paul Doany, şehirler arası ücretlerde yaptıkları indirimi , "Araştırmalar bize cep telefonunun şehirler arası görüşmeleri ucuza getirmek için tercih edildiğini gösterdi." sözleriyle açıklıyor. 

Söz konusu hizmetleri bir an önce müşteriye ulaştırmaya çalıştıklarını belirten Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Paul Doany, rekabetin gerisinde kalmak istemediklerini söylüyor. Doany, "Bizim bu pazarda tek rakibimiz var. Onun adı da Turkcell." diyor. Öncelikle bakır kablo ağını iyileştiren şirket, internet üzerinden yayın yapan IP televizyonu hizmete sokacak. Bir iki yıla kadar da yine internet vasıtasıyla telefon görüşmelerini ücretsiz hale getirecek.

Paul Doany, Malatya'daki Türk Telekom İlköğretim Okulu'nun açılış töreni sonrası basın mensuplarıyla bir araya gelerek pazardaki son durumu değerlendirdi. Cep telefonu kullanımının arttığını belirten Doany, sabit hattın trafik kaybettiğini söylüyor. Ancak yeni teknolojileri kullanarak kaybedilen trafiğin geri kazanılacağını savunan Doany'ye göre, birkaç yıldır artan cep telefonu abone sayısı 4-5 yıla kadar yavaşlayacak. Şirket, 2004'ten bu yana herhangi bir zam yapmadı. Doany, bu artışı da kademe kademe yaptıklarını söylüyor.

 Rakipleri tarafından yöneltilen eleştirileri yersiz bulan Doany, şunları kaydediyor: "Bizi şikayet edeceklerine yatırım yapsınlar. Yatırım yaptığımız sırada Turkcell kontörlü hatta yüzde 48 oranında zam yaptı. Bizimle yapılan karşılaştırmanın onunla da yapılmasını istiyorum. " Telekomünikasyon Kurumu, Turkcell, Vodafone ve Avea'ya enflasyon oranı kadar zam yapma imkanı tanıyor. Ancak, Telekom enflasyon oranının -3,84'ü kadar zam yapabiliyor. Doany, buradan elde edilen geliri şirketin verimliliğini artırmak için kullandıklarını; ama enflasyon oranını tam yansıtamadıklarını söylüyor. 

Bununla birlikte verimliliği artırmak zorunda olduklarını kaydeden Doany, özellikle bakır kabloların çok fazla yatırım gerektirdiğine işaret ediyor. 2006'da bakır kabloların iyileştirilmesi için 650 milyon dolar harcama yapıldı. Bu yıl buraya ayrılan para ise 600 milyon YTL. Şirket Türkiye geneline yayıldığı için bu yatırımı yapmak zorunda. Mobil operatörlerin maliyeti ise daha düşük oluyor. Çünkü mobil şirketler kablo döşemiyor, belli bölgelere baz istasyonu kuruyor. Müşteri telefonunu kullansa da kullanmasa da bakımı yapılıyor. Bu da ekstra bir maliyet ortaya çıkarıyor. 2007 içinde kırsal alanlara santrallar kurdukları müjdesini veren Doany, internet hizmetini yaygınlaştıracaklarını söylüyor. Buralarda ADSL hizmeti vermek için iki sözleşme imzaladıklarını kaydeden Doany, internet televizyonu için de fiber kablo döşediklerini açıklıyor.


Merkez Bankası'yla enflasyon tartışması

Merkez Bankası'nın Türk Telekom'un tarifesinin enflasyon artışına neden olacağı öngörüsünün gerçekleşmemesinin hatırlatılması üzerine Doany, enflasyon rakamının hassas bir rakam olduğunu ve telaffuz ederken dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Merkez Bankası'nı ziyaret edip, öngörüsünün doğru olmadığını söyleyen Doany, "Onlar da bekleyip görmek istedi." diye konuşuyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2007 Pazartesi 04:24:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?