22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Türk Telekom'un şehir içindeki tekeli de bitiyor

Uzak mesafe telefon işletmecilerinin (UMTH) büyük bir umutla beklediği şehiriçi görüşmeler için lisans kararı Telekomünikasyon Kurumu'ndan çıktı. Türk Telekom'un pazardaki tekelini ortadan kaldıracak karar sonrası şehiriçi görüşmeler yüzde 80'lere varan oranlarda ucuzlayacak.

Türk Telekom'un (TT) uzak mesafe telekom hizmeti (UMTH) veren şirketler karşısındaki en büyük kozu olan şehiriçi görüşmeler de rekabete açılıyor.

UMTH firmalarının uzun zamandır beklediği, şehiriçi görüşme lisansları haziran sonunda verilmeye başlanacak. İsminin açıklanmasını istemeyen bir üst düzey Telekomünikasyon Kurumu (TK)yetkilisi, şehiriçi sabit hat pazarını bu ay sonunda rekabete açma kararı aldıklarını söyledi. Lisansların verilmesiyle A tipi lisans sahibi olan tüm telekom firmaları için şehiriçi abone kazanma yolu açılacak. Firmalar şehirlerarası, uluslararası ve GSM aramalarındaki gibi şehiriçinde de tüketiciyi ucuza konuşturacak.

Sabit hatlardan şehiriçini aramanın yüzde 80'lere varan oranlarda ucuzlayacağı belirtiliyor. Birçok alternatif telekom operatörünün şehiriçi görüşmeler için altyapısı hazır.

Şehiriçi kavga çıkarmıştı

2004'te sabit telefon pazarında, şehirler ve milletlerarası görüşme hizmeti için lisanslarının verilmesiyle, başlayan serbestleşme süreci haziran sonunda şehiriçi görüşme hizmet lisanslarının dağıtılmasıyla tamamlanacak.

Böylece sektördeki rekabet iyice kızışacak ve UMTH firmaları, sadece uzak mesafede değil, şehiriçinde de TT'nin rakibi olacak. TT'nin martta açıkladığı yeni tarifede de kavga, şehiriçi görüşmelerdeki düzenlemeden kaynaklanmıştı. TT, şehiriçi görüşmelerde yüzde 25'e varan oranlarda zam yaparken, uzak mesafe ve GSM görüşmelerinde yüzde 57 civarında indirime gitti. Bu durum ise UMTH firmalarını ayaklandırdı. UMTH firmaları "TT tekel olduğu için şehiriçi görüşmelerde zam yaptı. Uzak mesafede ise fiyat kırdı" diyerek isyan etti.

Yüzde 100 alternatif

Uzak mesafe telefon görüşmelerini ucuza getirmek için telekom firmalarını kullanan tüketiciler, lisansların verilmesiyle şehiriçi görüşmelerini de bu operatörler üzerinden yapabilecek. Sabit hatlardan şu anda UMTH operatörleri vasıtasıyla görüşme farklı alternatiflerle yapılıyor. Bunlar arasında "calling card" ve A tipi lisansların verilmesi ile başlayan "sürekli abonelik" alternatifleri var. Calling card'da görüşmeler arama kartındaki bir numarayla yapılırken, diğer sistemde ise operatörün abonesi olunuyor.

Uzak mesafe görüşmelerini sürekli abone olarak alternatif operatörlerden yapan tüketicilere 2 fatura gidiyor. Uzak mesafe görüşmelerin faturası alternatif operatörlerden şehiriçi görüşmelerinki ise TT'den geliyor. Şehiriçi lisansların verilmesinden sonra alternatif operatörler şehiriçini de kapsayan tek fatura gönderebilecek.

"Ben artık TT abonesi olmak istemiyorum" diyen tüketiciler, alternatif operatöre abone başvurusu yapacak. Alternatif operatör de dilekçe ile TT'ye başvurarak geçiş işlemini yapacak. Geçiş işleminin en geç 10 günde tamamlanacak.



Şehiriçi bedava olabilir

Telekom firmalarının şehiriçi hizmeti verebilmesi için öncelikle A tipi lisansa sahip olmaları gerektiğini belirten Süperonline Genel Müdürü Savaş Ünsal, TK ile bunun dışında ayrıca bir lisans anlaşması daha imzalanacağını söyledi.

Şehiriçi görüşmelerinin rekabete açılmasıyla serbestleşmenin tamamlanacağını belirten Ünsal, "Geçen hafta yerel alan paylaşımı anlaşması imzaladık. Bundan sonra TT santrallarının içine kendi santrallarımızı de koyabileceğiz. Bu büyük bir gelişme. Şehiriçi görüşmelerini de yaptırmaya başlamamız ile birlikte artık sektör tam serbest hale gelecek. Yeni bir dönem başlıyor" dedi.

TT dışında diğer operatörlerin de şehiriçi görüşmeler yaptırmaya başlamasıyla fiyatların "bedava" denecek seviyelere kadar ineceğini belirten Ünsal, "Tek eksiğimiz vardı o da şehiriçi hizmeti verememek. Örneği eskiden ABD ile görüşme 1 dolara yapılırken nasıl 8 cente indiyse, şehiriçi görüşmeler de ucuzlayacak. Hatta planlarımız arasında ABD'deki gibi, düşük bir ücret karşılığında abonelerimizi şehiriçi ile bedava konuşturmak bile var" diye konuştu.


Yerel Ağ Paylaşımı'nda imzalar atılıyor

Telekomünikasyon sektörünün serbestleştirilmesi sürecinin en önemli adımlarından biri olan Yerel Ağ Paylaşımı Sözleşmesi için de imzalar atılmaya başlandı. Telekomünikasyon şebekesinin kullanıcıların ev ve iş yerleriyle santral arasında kalan kısmının farklı hizmetler verilebilmesi için paylaşılması anlamına gelen Yerel Ağ Paylaşımı'nın da Türkiye için çok önemli fırsatlar doğurması bekleniyor. Türkiye'de hizmet veren ve bu anlaşmaya imza atan tüm telekomünikasyon şirketleri, Türk Telekom'un (TT) altyapısından faydalanabilecek. Türkiye'de telekomünikasyon pazarının büyüyüp rekabetin artması, ürün ve hizmetlerin farklılaşabilmesi için TT, Superonline ve Netone Telekom ile Yerel Ağ Paylaşımı Sözleşmesi'ni mayıs sonunda imzaladı. Koçnet ve Tellcom'unda kısa bir zaman içinde bu sözleşmeye imza atacağı öğrenildi. Böylece bu şirketler ADSL hizmeti verebilecek. Bu da internet fiyatlarının ucuzlamasını sağlayacak.


3G'de iptalin nedeni Japon DoCoMo

GSM operatörlerinin uzun süredir beklediği 3G ihalesinin ertelenmesine Hollanda merkezli ABN Ambro ve Japon GSM şirketi NNT DoCoMo'nun neden olduğu öğrenildi.

ABN Ambro danışmanlığını yaptığı bir firmanın ve DoCoMo'nun ihaleye hazırlanabilmesi için ihale tarihi 7 Eylül oldu. Telekomünikasyon Kurulu (TK) yetkilileri ile görüşüp 3G ihalesi hakkında bilgi alan DoCoMo'nun, "İhaleye az bir zaman kaldı, gerektiği gibi hazırlanamayız" diyerek ihale şartnamesi almadığı öğrenildi. DoCoMo'nun 7 Eylül'e ertelenen 3G ihalesine ise katılması bekleniyor. Danışmanlığını yaptığı bir firma için ihale şartnamesi alan ABN Ambro'nun yerli mi yoksa yabancı bir firma için mi şartname aldığı ise bilinmiyor. Japonya'da en çok 3G abonesine sahip olan DoCoMo'nun, 2005'te 15 milyon 3G abonesine ulaştığı kaydediliyor.


Avrupa 2004'te geçti

3G'de lisansların dağıtılması süreci Avrupa'da 1999'da başladı ama 2002 sonunda tamamlandı. Lisanslar Avrupa'da 108.2 milyar euro bedel ödenerek 62 operatör tarafından satın alındı. Fakat o dönemde dünyada telekom pazarında yaşanan kriz ve 3G'de iş modellerinin tam olarak hayata geçirilememesinden dolayı operatörler işlerine başlayamadı.

Bu teknolojinin 2003'te Japonya'da büyük bir ilgi görerek Uzakdoğu'da yayılmasıyla iş modelleri oturdu. Bunu gören Avrupalı operatörler de 2004'te işe başladılar. Şu anda, 70 ülkede 158 operatör 3G altyapısından hizmet veriyor.

3G, kullanıcılara geniş bantta yüksek hızda veri iletimi, mobil internet erişimi, müzik ve video programları ve gelişmiş oyunların arasında bulunduğu kapsamlı bir içerikle yeni nesil bir platform oluşturuyor.

Referans
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2007 Perşembe 22:10:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?