19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Türkçe kılavuzu olmayana ceza

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, ürünlerinde Türkçe tanıtım kılavuzu bulunmayan 452 firmaya 58 bin YTL idari para cevazı verildiğini açıkladı. Coşkun, ürünlerin Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzuyla satılmasına ilişkin zorunluluğa yeterince uyulmadığına ilişkin tüketici şikayetlerinin arttığını belirterek, bu nedenle Türkiye genelindeki denetimleri artıracaklarını bildirdi.
 
Coşkun yaptığı açıklamada, Ocak-Temmuz 2006 döneminde Bakanlık görevlilerince 3 bin 245 firmada, 9 bin 804 üründe, Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu denetimi yapıldığını ve 452 firmaya 58 bin 260.23 YTL idari para cezası uygulandığını kaydetti. Coşkun, özellikle medyada yer alan ihbar niteliğindeki haberler üzerine büyük şehirler başta olmak üzere ülke genelinde denetimlerin arttırıldığını vurguladı. 

Coşkun, bu yıl ağustos eylül döneminde bakanlık görevlilerince 5 bin 891 adet fiyat etiketi, 17 bin 741 adet garanti belgesi ve 13 bin 755 adet Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu denetimi yapıldığını belirtti. Coşkun, toplam 184 firmada yapılan denetimler sonucunda, aykırı ürün tespit edilen 31 firmaya 322 bin 928 YTL idari para cezası uygulandığını kaydetti. 

AB'ye üyelik sürecinde, Türk mevzuatına kazandırılması gereken teknik mevzuat direktifinin 162 adedinin Sanayi Bakanlığı'nın yetkisinde olduğunu hatırlatan Coşkun, bunlardan tekstil, ayakkabı ve enerji etiketlemeleri konusundaki mevzuat tüketicileri çok yakından ilgilendirdiğini ifade etti. Coşkun, bu alanlarda mevzuat uyum çalışmalarının 2005 yılı itibariyle tamamlanarak iç hukuka kazandırıldığını hatırlattı. 

TEKNİK DÜZENLEMEYE UYGUN OLMA ZORUNLULUĞU 

Piyasaya arz edilecek yeni ürünlerin ilgili teknik düzenlemeye uygun olmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Coşkun, bu zorunluluğa aykırı hareket eden imalatçı ve ithalatçılar hakkında, söz konusu kanun kapsamında idari para uygulanacağı uyarısında bulundu. Coşkun, bu nedenle dünyaya mal arz edenlerin cezai yaptırımlarla karşılaşmaması için ilgili mevzuata titizlikle uyulması gerektiğini ifade etti. 

Tekstil, ayakkabı ve enerji etiketlemeleri tüketicinin ve çevrenin direkt olarak can ve mal güvenliğini tehdit etmediğini hatırlatan Coşkun, bu nedenle firmalara aykırılıklarını gidermeleri için süre tanındığını ve bu sürenin sonunda para cezası uygulandığını belirtti.
Coşkun, tekstil alanında yapılan denetimlerde, temel kıstasın ürünlerin üzerindeki etiketlerin Türkçe olması olduğunu belirtti. Coşkun, ayakkabı ve tekstil ürünleriyle ilgili teknik mevzuat ve bunların uygulanmasında karşılaşılabilecek sorunların çözümüyle ilgili yapılacak çalışmalarda işbirliği yapmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgili sektör temsilcilerinden oluşan teknik komitelerin kurulduğu ve çalışmalarının başladığını kaydetti. 

Coşkun, tüketicilerin satın alacakları ürünlerden bekledikleri faydayı elde edip edemeyeceklerini kolaylıkla anlayabilmelerini, dolayısıyla daha bilinçli bir alış veriş yapabilmelerini sağlayabilmek amacıyla "Türkçe Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu" denetimlerinin Türkiye genelinde yaygın bir şekilde devam edeceğini vurguladı.

anka
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2006 Cuma 14:27:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?