22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Turkcell davasını geri çekiyor

Danıştay'ın Turkcell’in numara taşınabilirliği konusunda açtığı davada, ’yürütmenin durdurulması isteği’ bölümünü reddetmesi, Turkcell’i ’iptal’ başvurusundan vazgeçiriyor.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, "Davadan vazgeçmeyi düşünebiliriz" dedi.

DANIŞTAY 13’üncü Dairesi’nin, Turkcell’in Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği’nin iptali için açtığı davada, yürütmeyi durdurma istemini reddetmesi sonrasında Turkcell, henüz karara bağlanmayan ’iptal’ başvurusunu geri çekebileceğini duyurdu. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Numara Taşınabilirliği Yönetmeliğinin yürütmesinin durdurulması talebinin Danıştay’ın 13. Dairesi tarafından reddedilmesine ilişkin olarak, "Davadan vazgeçmeyi düşünebiliriz" dedi.

DURUMU DEĞERLENDİRİYORUZ: Süreyya Ciliv, Active Academy tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Finans Zirvesi sırasında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Danıştay’ın numara taşınabilirliği konusunda aldığı kararı değerlendiren Ciliv, "Biz her zaman devletin, hukukun kararlarını son derece saygıyla karşılıyoruz. Bu yüzden, kararları anında uygulamaya geçireceğiz" dedi. Ciliv, "Davadan vazgeçmeyi düşünebilir misiniz?" şeklindeki bir soruya ise "Davadan vazgeçmeyi düşünebiliriz. Durumu değerlendiriyoruz. Esasında bu dava hakkında bir yorumda bulunmak mümkün değil. O yüzden biraz beklemek gerekiyor" yanıtını verdi.

’ARA KARAR’ DEMİŞTİ: Turkcell, önceki gün Danıştay’ın aldığı karar sonrasında yaptığı yazılı açıklamada Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği’nin yürütmesinin durdurulması talebinin Danıştay 13’üncü Dairesi tarafından reddedilmesine ilişkin olarak, "Talebimizin reddi ara bir karardır, davanın esası görülmeye devam etmektedir" açıklaması yapmıştı. Turkcell’in açıklamasında, "Her zaman olduğu gibi müşterilerimizin en iyi hizmeti almaları ve bu süreçte mağdur olmamaları için, kurulacak bağımsız veri tabanının kusursuz işlemesinin sağlanmasını çok önemsiyoruz" denilmişti.

İHLAL İDDİASI: Turkcell, nisanda açtığı davada, rakipleri Vodafone ve Avea’nın uygulanmasını istedikleri MNP yönetmeliğinin, şirketin 1998’de imzalanan lisans sözleşmesiyle kazandığı hakları ihlal ettiğini iddia etmişti. Turkcell MNP’yi desteklediğini ancak, Ulaştırma Bakanlığı ile yaptığı lisans anlaşması çerçevesinde 25 yıl için verilmiş numara bloklarını kullanım hakkının MNP yönetmeliği ile ihlal edildiğini açıklamıştı. Turkcell’in 1998’de imzaladığı lisans sözleşmesine göre, aboneleri için 0530-0539 arasındaki numaralar tahsis ediliyor. Yatırımlarını bu yönde yapan Turkcell, özellikle telefon numarası 0532 ile başlayan numaraların yıllar boyu yapılan yatırımlarla yaratılan prestijin numara taşınabilirliği ile başka operatöre geçip kaybolmasını istemiyor.

3G’Yİ DE VURMUŞTU: TK tarafından eylülde yapılan üçüncü nesil (3G) lisans ihalesi Turkcell’in tek katılımcı olması nedeniyle iptal edilmişti. Vodafone ve Avea, MNP sistemine geçilmeden verilecek 3G lisanslarının haksız rekabete neden olacağını iddia ederek ihaleye katılmamışlardı. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Danıştay’a yaptıkları iptal başvurusunun nedenini, ’ortaklarımızın haklarını korumaya çalışıyoruz’ şeklinde açıklamıştı.

Vodafone: Danıştay’ın kararından memnun olduk

VODAFONE, Turkcell’in açtığı davada Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği’nin yürütmesinin durdurulması talebinin Danıştay 13. Dairesi tarafından reddedilmesini, "tüketici ve rekabet için bir zafer" olarak değerlendirdi. Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Vodafone Türkiye’nin Danıştay kararını memnuniyetle karşıladığı bildirildi. Vodafone’un numara taşınabilirliğini en kısa sürede uygulamaya almayı hedeflediğine vurgu yapılan açıklamada, "Danıştay’ın verdiği bu kararın tüketici ve rekabet için bir zafer olduğuna inanıyoruz. Tüketicilerin yararlanması adına, Türkiye’deki tüm şebeke operatörleri ile birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz" denildi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2007 Perşembe 15:19:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?