22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Turkcell'i vermezse tazminat ödeyecek

Uluslararası Tahkim Heyeti, yüzde 27 hissenin satışı için TeliaSonera ile yaptığı anlaşmayı bozarak Rus Alfa Grubu ile anlaşan Çukurova grubunu, 'sorumlu' buldu. Karar TeliaSonera'yı sevindirdi. Mahkeme, kararının sonuçlarını izleyeceğini açıkladı.

Cenevre'deki Uluslararası Tahkim Heyeti, Turkcell'in İskandinav ortağı TeliaSonera'nın açtığı davada, Çukurova Holding'i sorumlu buldu. Çukurova grubu, Turkcell'deki hisselerinin yüzde 27'sini 3.1 milyar dolara satmak üzere Mart 2005'te Sonera ile ön anlaşma imzalamış, ancak sonrasında bu anlaşmadan vazgeçerek şirketin yüzde 13.2'sini Rus şirketi Alfa'ya satmıştı. 

Uluslararası Tahkim Heyeti, Turkcell'in Çukurova ile TeliaSonara arasındaki hisse satışı anlaşmazılığıyla ilgili kararını dün açıkladı. Tahkim heyeti, Turkcell'in 3.1 milyar dolar bedelli hisselerinin Sonera'ya satışına ilişkin olaak Çukurova'nın, Sonera ile iyi niyet çerçevesinde işbirliği içinde hareket etmekle yükümlü olduğunu bildirdi. 

Kararda, tarafların işleme ilişkin kapanışı gerçekleştirmek yönündeki çabalarının sonuçları bildirilinceye kadar tahkim heyeti yetkisinin süreceği belirtildi. Ayrıca, hisseleri satmış olmasının Çukurova'yı, daha önce TeliaSonera ile imzaladığı sözleşme yükümlülüklerinden kurtarmadığı ifade edildi.

Alfa'ya satmıştı
Bilindiği gibi, Çukurova'nın patronu Mehmet Emin Karamehmet, Yapı Kredi'den doğan borçlarını kapatmak için Turkcell'deki yüzde 27 hissesini, TeliaSonera'ya satmak üzere bir anlaşma imzalamıştı. 

Bu anlaşma gerçekleşseydi, Çukurova'nın Turkcell'deki payı azalacak ve yönetim hakkını kaybedecekti. Ancak, Karamehmet, TeliaSonera ile anlaşma imzalamış olmasına karşın, vazgeçerek, Rus Alfa ile yeni bir anlaşma yaptı. Bu anlaşma kapsamında o dönem Yapı Kredi'nin elinde bulunan yüzde 13.2'lik hisse karşılığında 3.3 milyar dolar finansman sağladı. 

TeliaSonera, Alfa ile yapılan bu anlaşmadan sonra haksızlığa uğradığını öne sürerek konuyu Cenevre'deki Milletlerarası Ticaret Odası bünyesindeki tahkim heyetine götürmüştü. Tahkim heyeti de dün aldığı kararla Çukurova grubunu sorumlu buldu.


TeliaSonera : Talibiz
Tahkim heyeti kararı gereği, Çukurova'nın Turkcell Holding'de kalan tüm hisselerini 3.1 milyar dolara kendilerine satması gerektiğini açıklayan TeliaSonera CEO'su Anders Igel, "Karardan çok memnunum" dedi. Igel, açıklamasında şunları söyledi: 

"Bu zaten bizim sürekli dile getirdiğimiz konuydu. Çukurova ile ilgili işlemin tamamlanmasını umuyoruz. Ama hisse satış anlaşması bağlayıcı olsa bile Çukurova'nın bunu gerçekleştirmeye istekli olup olmadığını ya da hisselerini TeliaSonera'ya transfer etmeye muktedir olup olmadığını bilmiyoruz."

'Tazminat hakkımız var'
Tahkimin aldığı kararın beklentileri yönünde olduğunu açıklayan TeliaSonera Eurasia CEO'su Erdal Durukan, "Türkiye Cenevre anlaşmasına taraf bir ülke. Bu yüzden alınan karar bağlayıcıdır. Son ve nihai karardır" dedi. 

Durukan şöyle devam etti:
"Çukurova'nın Alfa ile anlaşması var. Bu aşamada durum bizim için belirsiz. Ancak umut ediyoruzki tekrar anlaşabiliriz. Tahkim kararını verdi ve izleyeceğini bildirdi. Bundan sonraki durum Çukurova'nın tavrıyla ilgili. Henüz onlarla bu konuyla ilgili görüşmedik. Ama anlaşma olmaması durumunda tazminat hakkımız var."


Karar uygulanırsa...
Turkcell'in % 64.3'ü Sonera'ya geçecekti

Çukurova grubunun Turkcell'deki hisselerinin yüzde 27'sinin 3.1 milyar dolara Sonera tarafından alınması için 25 Mart 2005'te yapılan ön anlaşma işlemi gerçekleşseydi, TeliaSonera Turkcell'in yönetimini devralacaktı. Böylelikle TeliaSonera'nın yüzde 37.1 olan şirketteki doğrudan ve dolaylı payı yüzde 64.3'e yükselecekti. Çukurova grubundaki Turkcell hisselerinin ağırlığı da yüzde 13.5'e düşmüş olacaktı.

Elindeki hisseler yetmiyor
İlk anlaşma Turkcell'deki Çukurova'ya ait yüzde 27 oranındaki hissenin TeliaSonera'ya satışını öngörüyordu. Bu anlaşma uygulanamadı. Tahkim kararının Çukurova tarafından kabul edilmesi varsayımıyla anlaşma bugün uygulanmak istenirse ortaya sorunlu bir durum çıkıyor.
Çünkü, Çukurova grubunun elindeki hisse miktarı yüzde 27.2'den yüzde 21.38'e gerilemiş durumda. Çukurova, Aralık 2006'da hisselerinin 5.88'lik bölümünü de yurtdışında sattı. Dolayısıyla bugün için eski anlaşmadaki oran kadar hisse vermesi için farklı formüller üretilmesi gerekiyor.

Bu kapsamda Alfa grubuna verdiği yüzde 13.2'lik hisseyi (veya bir kısmını) geri alarak tamamlama yapmak durumunda kalacak. Ancak bu da Alfa'nın rızasına bağlı ve olası gözükmüyor. 

Başka bir seçenek da elinde kalan yüzde 21.38'lik hisseyi, yeni bir değerleme yaparak ilk satıştaki 3.1 milyar doların altında bir fiyatla devretmesi. 

Üçüncü seçenek ise tarafların tazminat üzerinde anlaşması. Hukukçular, böyle bir anlaşmanın da Tahkim Heyeti açısından geçerli olduğu görüşünde.

Hukukçu görüşü
Prof. Dr. Rıza Ayhan: 'Yüklü tazminat çıkabilir'

"Tahkim kararı kesin bir neticedir. Çukurova, sözleşmeyle taahhütte bulunmuş ancak yerine getirmemiş. Tahkim kararı sonrasında, tazminat ortaya çıkacaktır. Çünkü Çukurova, benzer bir anlaşmayı Rus Alfa ile yapmış. Hisselerin devri fiziki olarak mümkün gözükmüyor. Bu yüzden tazminat gerekiyor. 

Tazminat Sonera'nın zararın tazmini niteliğinde olacak. Anlaşma rakamına göre yüklü bir tazminat çıkabilir. Tazminat miktarına (sözleşmede belirtilmiştir) yine Tahkim Heyeti ya da İstanbul Ticaret Mahkemeleri karar verir."

Tahkim nedir?
Uluslararası Tahkim Heyeti, Dünya Ticaret Örgütü bünyesinde faaliyet gösteriyor. Özellikle uluslararası şirket ortaklıklarında anlaşmazlık çıkması durumunda tam yetkili hakem mahkemesi işlevi görüyor. Şirket sözleşmelerinde bu durumlarda başvurulacak tahkim heyeti de belirtiliyor. Tahkim heyetinin kararları kesinlik kazanıyor ve bir üst mahkemede bozulması söz konusu değil.

Borsa karara sevindi
TeliaSonera'nın tahkim davasını kazanması, Turkcell hisselerine prim yaptırdı. Hisseler dün 8.10 YTL'ye kadar çıkarak yüzde 6.58 prim yaptı. Ancak günü 7.90 YTL fiyatla, yüzde 3.95 primli kapattı. Hisselerin artışında, tahkim haberinin ardından hâkim ortağın şirketi daha iyi yöneteceği ve kârlı olabileceği beklentisi etkili oldu.
Milliyet
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2007 Cumartesi 06:49:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?