27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Türkiye, çocuklarına kıyıyor

çocuk işçiUluslararası Çalışma Örgütü'nün raporuna göre, çocuk işçiliğinde ilk kez dünya çapında azalma kaydedildi. Raporda, Türkiye en çok çocuk çalıştıran ülkeler arasında sıralanıyor.

Rapora göre, azalma aynı hızla devam ederse, çocuk işçiliği önümüzdeki 10 yıl içinde ortadan kalkacak.

ILO tarafından yayımlanan raporda, dört yıl önceki son verilerle yapılan karşılaştırma sonucu 5 ile 17 yaş arasındaki çalışan çocukların sayısının yüzde 11 azalarak, 218 milyona düştüğü kaydedildi.

Rapora göre, fiziksel ya da zihinsel sağlıklarının risk altında olduğu tehlikeli işlerde çalışan çocukların sayısı ise yüzde 26 azalarak, 126 milyona geriledi.

Çocukların çalıştırıldığı en tehlikeli işlerin, tarım, madencilik,inşaat alanlarında olduğu belirtilirken, tanımda, kölelik, fahişeliğe ve silahlı güçlerin arasına katılmaya zorlanmak da yer alıyor.

En belirgin düşüş ise, yüzde 33 ile 5-14 yaş grubuna dahil çocuk işçiliğinde kaydedilmiş.

ILO'nun raporunda çocuk işçi sayısındaki azalma, sorunun çözümü için siyasi iradenin artmasına ve yoksul ailelerin çocuklarını dışarıya çalışmaya gönderme ihtiyacını azaltan daha güçlü dünya ekonomisine bağlanıyor.

Doğrudan eylem programları da yaklaşık beş milyon çocuğa ulaşılmasına ve çocuk işçiliğine karşı mücadelenin ivme kazanmasına neden oldu.

Rapor, her on çocuk işçiden yedisinin çalıştırıldığı tarım sektöründe karşılaşılabilecek zorluklara da dikkat çekiyor.

Türkiye, Rusya ve Arnavutluk ile aynı grupta

Bugüne kadar çocuk işçiliğinin azaltılmasında en çok ilerleme kaydeden ülke Brezilya.

1992-2004 yılları arasında Brezilya'da, 5-9 yaş grubunda yüzde 61'lik,10-17 yaş grubunda ise yüzde 36'lık bir düşüşe ulaşıldı.

Rusya, Türkiye, Ukrayna, Arnavutluk ve Romanya, dünyada en çok çocuk işçi çalıştıran ülkeler olarak sıralanıyor.

Bu ülkelerde çocuk işçi çalıştırılmasını engellemek için hükümetlere maddi destek verilmesi çağrısı yapılıyor.

Sahra altı Afrika bölgesinde çalıştırılan çocuk işçi oranı ise yüzde 26. Bu bölgede çocuk işçiliği ile mücadeleyi engelleyen en önemle faktörler de, yoksulluk ve AIDS hastalığı olarak gösteriliyor.

BM Sözleşmesi'ni imzalayan ülkeler artıyor

Çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerine karşı BM Sözleşmesi'ni onaylayan ülkelerin sayısının, ILO üyesi ülkelerin yüzde 90'ı olan yaklaşık 160'a çıktığı belirtildi.

Sözleşmeyi onaylayan ülke sayısı dört yıl önce 117'ydi. En küçük çalışma yaşının 15 olarak belirlendiği 1973 tarihli anlaşmaya bağlı ülke sayısının da 116'dan 140'a çıktığı kaydedildi.
.
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2006 Cuma 01:15:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?