20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Türkiye- Rusya ticaret hacmi arttı

 
İlaç kalıntısı olduğu gerekçesiyle Türkiye'den meyve sebze ithalatını bir süre durduran Rusya ile ticaret her geçen gün büyüyor. 2008'in ilk dört ayında 12 milyar 756 milyonluk toplam ticaret hacmine ulaşılan Rusya, Türkiye'nin birinci ticari partneri oldu.



Yıl sonuna kadar rakamların bu şekilde devam etmesi halinde 2008 için toplam ticaret hacmi 38 milyar dolara ulaşacak. Geçen yıl Türkiye-Rusya toplam ticaret hacmi 28 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. İki milyar dolar farkla Almanya'yı geride bırakan Rusya'nın ticaret hacminin yükselmesinde enerji fiyatlarındaki artışın temel etken olduğu belirtiliyor.

Türkiye-Rusya toplam ticaret hacmi 2008 yılının ilk dört ayında 12 milyar 756 milyona ulaşırken, uzun yıllardır Türkiye'nin birinci ticaret partneri olan Almanya, 10 milyar 942 milyon dolarla ikinci sıraya geriledi. Ocak-nisan dönemlerinde Rusya, Türkiye'nin toplam dış ticaretinde yüzde 11,44'lük bir pay sahibi olurken, Almanya yüzde 9,81'lik bir oranda kaldı. Yetkililer, gelişen ticari büyümeye paralel olarak yeni siyasi açılımların yapılması gerektiğini savunuyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile siyasi ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak için 2 Temmuz'da Ankara'ya geliyor. Ziyaretle ilgili Ria Novosti haber ajansına demeç veren Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Andrey Nesterenko, "Türkiye'nin Rusya'da doğrudan yatırımları 6 milyar dolara ulaştı. Rus işadamları Türkiye'de aktif çalışmalarda bulunuyor. Özellikle doğalgaz elektrik üretim santrallerinde etkin olmaya başladılar. Rusya, Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali ihalesi ile de ilgileniyor." dedi. Nesterenko, ilişkilerin 2004 yılında iki ülke devlet başkanlarının belirlediği çok yönlü ortaklık hedefine doğru hızla geliştiğini kaydetti. Münasebetlerde üst seviyede aktif bir diyalog olduğuna değinen Nesterenko, "Son üç yılda üst düzeyde sekiz kez ziyaret gerçekleşti. Telefonla düzenli görüşmeler gerçekleşiyor. İkili ilişkiler, bölgesel sorunlar ve uluslararası problemler sürekli müzakere ediliyor." dedi. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, 2 milyondan fazla Rus turistin Türkiye'ye gittiğine işaret ederek, bunun iki ülke ilişkilerine aktif katkı sağladığına değindi.

Nesterenko, Lavrov'un Türkiye ziyaretinde Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin başlatılan süreç, Kafkaslar ve Orta Asya'nın gündeminde olacağını ifade ederek, "Irak, Ortadoğu sorunu, bölgesel ve uluslararası sorunlar ziyarette ele alınacak. İran nükleer programı ve Kosova sorununun da gündeme gelmesi bekleniyor." şeklinde konuştu. Lavrov'un temasları çerçevesinde Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nde işbirliğinin geliştirilmesi ve Karadeniz Harmoni olarak bilinen Karadeniz'de ortak güvenlik çalışmaları ile ilgili son gelişmeler de değerlendirilecek. 2007 yılının Türkiye'de Rusya yılı ve 2008'inde Rusya'da Türkiye yılı olarak kutlanmasının iki ülke kültürel ilişkilerine büyük katkı sağladığına değinen Nesterenko, "Bölgeler arasında gelişen işbirliklerini önemsiyoruz. Rusya'da 1918-1920'li yıllarda yaşanan iç savaşta Türkiye'nin Gelibolu bölgesine göç eden Rusya vatandaşlarından burada hayatlarını kaybedenler için anıt yapımında destek sağlanması kültürel ilişkilerimizi derinleştirdi." değerlendirmesinde bulundu.

Zaman
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 14:09:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?