22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Türkiye 6 üründe dünya birincisi

Toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 11.2’si tarımda çalışan Türkiye, fındık, incir, kayısı, kiraz, ayva ve nar üretiminde dünyada ilk sırada yer alıyor.


MÜSİAD Konya Şubesi tarafından yapılan ‘Türkiye’de Tarım’ konulu araştırmaya göre, Türkiye içinde bulunduğu coğrafyada, sayılı birkaç ürün dışında bütün tarımsal ürünlerin yetiştirebildiği nadir ülkelerin başında geliyor. Türkiye, gerçekte 500 milyar dolar olan tarım potansiyelinin, yeterli ve sürekli tarımsal politikalarının olmaması nedeniyle azını kullanıyor. Tarım arazilerinin fazla bölünmüşlüğü, modern sulama tekniklerinin kullanılmaması gibi olumsuzluklara karşın Türkiye, birçok meyve ve sebzede dünyanın ilk 10 üreticisi arasında yer alıyor.

NOHUTTA İKİNCİYİZ

Türkiye, yıllık ortalama üretimiyle fındık (350 bin ton), incir (275 bin ton), kayısı (320 bin ton), kiraz (245 bin ton), ayva (80 bin ton) ve narda (73 bin ton) dünyada ilk sırada bulunuyor. Yılda 650 bin tonluk üretimiyle nohutta, 1 milyon 750 bin tonla salatalıkta ve 4 milyon tonla karpuzda dünya ikincisi konumunda bulunan Türkiye, domates mercimek, patlıcan ve yeşil biberde üçüncü sırada yer alıyor.

TÜRKİYE ÖNCELİKLİ PAZARIMIZ

Metro Cash&Carry Türkiye Genel Müdürü Hakan Ergin, Türkiye’nin Metro Cash&Carry dünyası içinde öncelikli ülkelerinden biri olduğunu belirterek, “Türkiye de, Çin, Ukrayna, Rusya gibi hızla büyüyen pazarlar arasına girdi” dedi. Ergin, 2006’da Metro Cash & Carry Türkiye’nin cirosunun 12,6’lık artışla 1 milyar 287 milyon YTL’ye yükseldiğini bildirdi. Tekel ürünleri ve telefon kartlarının çıkarılması durumunda büyümenin yüzde 24 olduğunu ifade eden Ergin, bu yıl ise yüzde 15 büyüme hedeflediğini söyledi.

ÇOK KATLI MAĞAZA

Bu yıl en az 2 mağaza açmayı plandaklarını anlatan Ergin, “Bu sayı dört de olabilir. Yeni mağazalar öncelikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de olacak. Çok başarılı yıllar yaşıyoruruz. Ancak arsa bulmak ve ruhsat almak çok kolay değil” diye konuştu. ‘Junior tipi’ mağazalar açacaklarını da belirten Ergin, “İstanbul’da Boğaz’a, Beyoğlu’na, Mecidiyeköy’e hitap edemiyoruz. Daha küçük alanlara çok katlı mağaza açma planlarımız var” diye konuştu.

BAKKALLARA ÖNERİ

Ergin, bakaklalara öneriler de vererek, “Karşınızdaki bir market zararına satış yapıyorsa, gidin o ürünü alın bakkalınızda satın. Distribütörlerin ayağınıza mal getirmesini beklemeyin. Çıkın piyasayı görün, diğerleriyle karşılaştırın, iyi alım yapın. İyi alım yapmazlarsa bakkal ayakta kalamaz.”
Bugün
Yayın Tarihi : 28 Mart 2007 Çarşamba 18:56:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?