22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Türkiye girişli et alımını durdurdu

UND Irak Çalışma Grubu Güneydoğu Başkanı Tahir Aydoğan, Irak'ın, Türkiye üzerinden ithal ettiği kırmızı ve beyaz et girişini, henüz bilinmeyen nedenle durdurduğunu bildirdi. Petrol sevkiyatı için de Kuzey Irak yönetiminin onayı geçerliğini koruyor.

Aydoğan, yaptığı açıklamada, Irak'a, başta ABD olmak üzere çok sayıda ülkeden gelen kırmızı ve beyaz et ürünlerinin, Mersin Serbest Bölgesi'ne indirilip, buradan soğutmalı araçlarla Habur kapısına gönderildiğini anımsattı. 

Aydoğan, resmi açıklama gelmemesine karşın Irak'ın, son 3-4 günden beri Türkiye üzerinden kırmızı ve beyaz et girişini durdurduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Bölge ekonomisinin en önemli aktörlerinden biri olan nakliye sektöründe, Irak ile ilgili yaşanan gelişmeler, sektör çalışanlarına sıkıntı yaratıyor. Nedeni bilinmeyen et girişinin durdurulması, son birkaç günden beri petrol sevkıyatı konusunda yaşanan sıkıntı, bizleri endişelendiriyor. Irak hükümetinden konuyla ilgili açıklama bekliyoruz. Sorun, her iki tarafta da ciddi ekonomik kayıplara yol açıyor. İnşaatlara çimento ve bakliyat türü gıda maddesi sevkıyatı şu an sorunsuz devam ediyor. Ancak, bu sevkıyatta da azalma görülüyor.”

PETROL ÜRÜNÜ SEVKIYATI

Aydoğan, Irak Milli Petrol Şirketi SOMO'nun bazı isteklerinin uluslararası politikaya nasıl etki edeceğini de henüz bilemediklerini kaydederek, şöyle devam etti:

“Özellikle güneydoğunun iki geçim kaynağından biri olan taşımacılık, bu sorunlar nedeniyle önemli ölçüde yara alacak. Irak, sadece Türkiye'den petrol ürünü almıyor, Suriye, İran ve Azerbaycan gibi alternatifleri de var. Ancak, her şeye rağmen yüksek miktar nedeniyle Türkiye üzerinden petrol ürünü gitmemesi, bu ülkeyi de sıkıntıya sokar. 3-4 yıl öncesine kadar günde 10-12 bin tanker ve kamyonumuz Irak'a girip çıkıyordu. Son dönemde rakam 600-800'e kadar inmişti. Şimdi ise daha da azalmasından endişe ediyoruz. Özellikle petrol ürünü sevkıyatındaki sorunun giderilmesini bekliyoruz.”

Irak'a petrol ürünleri sevkıyatında sorun

Irak Milli Petrol Şirketi SOMO'nun, Irak'a petrol ürünleri taşıyan ve sözleşmesi sona eren Türk firmalarına, yeni sözleşme için "Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimi" adres göstermesi üzerine başlayan sorun, yeni bir boyut kazandı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Mersin ve İskenderun'dan Irak'a transit petrol ürünleri yüklemesi, Cuma gecesi saat 24 itibarıyla durduruldu.

Söz konusu tarihten önce yüklemesi yapılan ve yolda olanlar ile Irak'taki ABD unsurlarına dönük petrol ürünleri sevkıyatı ise devam ediyor.

Bu arada, Mersin Akaryakıtçılar Derneği (MADER) Başkanı Aziz Akgül, Habur Kapısından sadece ABD güçlerine yakıt götüren tankerlerin geçiş yapabildiğini, Irak'a petrol ürünü götüren tankerlere ise geçiş izni verilmediğini söyledi.

Akgül, uzun bir dönemden bu yana petrol ürünleri sevkıyatında sıkıntı yaşadıklarını, artık çözüm beklediklerini söyledi.

Yaşanan olayların diplomatik olduğunu öne süren Akgül, "sorun; diplomasi sorunu. Umarım sorunlar kısa sürede çözülür ve eski hareketli günlerimize kavuşuruz" dedi.


aa
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2007 Pazartesi 13:50:52
Güncelleme :29 Ocak 2007 Pazartesi 14:01:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
süleyman şahin IP: 88.242.7.xxx Tarih : 29.01.2007 17:03:20
ülke çıkarı herşeyin üstündedir.hükümet politika değiştirip başta kendi halkı için kuzey ırak federasyonu ile ilişki kurulmalı.İnsanlar konuşarak hayvanlar koklaşarak anlaşırmış.Asarım keserim halkın menfaatine terstir.yoksa kahramanlık ayaklarıyle yaklaşan seçimlerde çok şey kaybeder.kuzey ıraktan veya ırağın tamanmından ekmek yiyenler sesini çok şiddetli duyurmalı.halk sesini duyurmalı.tekrar ediyorum ıraktan ekmek yiyenler şiddetli şekilde sesini yükseltmeli.saygılar