22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Türkiye güneş enerjisinden yararlanamıyor

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, Türkiye'nin güneş potansiyeli olarak oldukça zengin bir ülke olduğunu belirterek, Türkiye'nin brüt güneş enerjisi potansiyelinin 87.5 milyon ton eşdeğer petrol olmasına rağmen, bu enerjinin sadece yüz binde 2'sinden yararlanıldığını söyledi.

Enerjinin dünyanın her yerinde ekonomik ve sosyal gelişmenin bir gereği, yaşam kalitesinin göstergesi olarak kabul edildiğini vurgulayan Kadir Gürkan, "Günümüzde dünyadaki enerjinin önemli bir bölümü, teknolojinin sabit kalması ve tüketilen enerji miktarının yeterince artması durumunda, devamlılığı sağlanamayacak teknolojilerle üretilmekte ve tüketilmektedir. Ülkemiz halen enerji temini açısından yüzde 74 gibi yüksek bir oranda dışa bağımlıdır. Resmi kurumların yapmış oldukları çalışmalarda, dışa bağımlılık oranının 2010'da yüzde 71, 2015'de yüzde 68 ve 2020 yılı için yüzde 70'ler seviyesinde olacağı tahmin edilmektedir. 2006 yılında Türkiye'nin toplam enerji tüketimi 93 milyon ton eşdeğer petrol (MTEP) olarak gerçekleşmiştir. Tüketim oranımız ise her yıl yüzde 5 civarında artmaktadır. 2006 yılında enerji ithalatı için 28 milyar dolar ödenmiştir. Bu değer toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 25'ine karşılık gelmektedir. Artan enerji ihtiyacımızın ucuz, sürekli ve güvenli bir şekilde karşılanmasında yaşanan zorluklar, ülkemizin en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Gerekli önlemler alınmazsa yakın bir gelecekte ülkemizin bir enerji dar boğazı ile karşı karşıya kalacağı yetkililer tarafından yıllardır ifade edilmektedir" dedi.

Türkiye'nin temiz ve tükenmez enerji kaynağı olan güneş enerjisi açısından potansiyelinin oldukça zengin olduğunu ifade eden Gürkan, "Türkiye'nin yıllık ortalama toplam güneşlenme süresi 2 bin 640 saattir ve bu günlük toplam 7.2 saate karşılık düşmektedir. Türkiye'nin brüt güneş enerjisi potansiyeli 87.5 milyon ton eşdeğer petrol (MTEP) olarak belirtilmektedir. Bunun 26.5 MTEP'i ısı üretimine, 8.75 MTEP'i ise elektrik enerjisi üretimine elverişli miktarlar olarak belirtilmektedir. Bu veriler güneş enerjisi potansiyeli bakımından oldukça zengin bir ülke olduğumuzu göstermektedir. Ancak bu enerjinin sadece yüz binde 2'sinden yararlanılmaktadır" diye konuştu.

"Şu anda yalnızca 18 milyon konut içinde yalnızca 3.5-4 milyon konutta güneş enerjili sıcak su sistemi bulunmaktadır" diyen Kadir Gürkan, şöyle devam etti: "Bu sistemlerin ülkemize enerji getirisi yaklaşık olarak 500-600 milyon dolardır. Oysa yalnızca bu sistemin yaygınlaştırılmasıyla bu alandan 3-3.5 milyar dolar daha ısıl enerji katkısı gerçekleşebileceği öngörülmektedir. Yılda metrekareye ortalama 1311 kwh ışınım şiddeti düşen ülkemizde, güneş kaynaklı bu enerjinin kullanım alanlarının yaygınlaşmasını sağlayacak yerli ve yeni teknolojilerin üretimi ve kullanımının sağlanması mümkündür. Ülkemizin enerji bağımlılığını azaltabilmek, enerji maliyetlerini
düşürerek refah seviyesini yükseltebilmek için güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmak zorundayız."

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2007 Pazartesi 13:59:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?