26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Türkiye IMF'siz dayanabilir mi?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's'in Kıdemli Başkan Yardımcısı Kristin Lindow, Türkiye'nin dış açık baskıları nedeniyle bu yıl içinde IMF finansmanına ihtiyaç duyacağını, ancak yaz aylarını anlaşma yapmadan geçirmesinin mümkün olduğunu açıkladı.

Lindow Reuters'a yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin Ba3 olan kredi notunun, IMF ile anlaşma olsa da olmasa da değişmeyebileceği görüşünü yineledi. Lindow "IMF ve Türk yetkililer yeni bir program üzerinde anlaşsalar da anlaşmasalar da, Moody's derecelendirmesi muhtemelen değişmeyecektir" diye konuştu. Moody's Nisan ayında yaptığı bir açıklamada, hükümetin gelir yaratma ve borç yönetiminde daha güçlü bir tavır göstermesi, istihdam piyasası ve kamu sektörü reformlarında yeni adımlar atması halinde Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceğini bildirmişti.

'PROGRAM YAPIN'
Moody's Başkan Yardımcısı Lindow "Bir IMF programı ve buna bağlı olarak diğer çok yanlı ve ikili kaynaklardan gelebilecek finansmanın görece yokluğunun, ülkenin büyük yatırım ihtiyacı ve görece düşük tasarruf oranı göz önüne alındığında, ekonominin büyüme hızını düşürmesi olasıdır" dedi. Lindow, hükümetin kendi kapsamlı ve orta vadeli stratejisini oluşturmasını da salık verdi.

'NOTUNUZ MUHTEMELEN DEĞİŞMEYECEK'
Lindow, Türkiye'nin kredi notunun IMF anlaşması olsa da olmasa da değişmeyeceğini tekrarladı. Moody's Nisan'daki açıklamasında, ekonomik ve siyasi çalkantıların hükümetin borç yapısını ciddi ve kalıcı biçimde değiştirmesi halinde, ülke notunun aşağı yönlü baskı altına gireceğini söylemişti.

SABAH
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 19:14:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?