15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Türkiye-İran enerji işbirliği

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bazı temaslar için geldiği Tahran'da ilk olarak İran Enerji Bakanı Perviz Fettah ile biraraya geldi.

Güler, Fettah ile başkanlık ettiği, yaklaşık bir saat süren heyetler arası görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Mayıs ayında Ankara'da yapılan görüşmelerin devamı için Tahran'da bulunduklarını belirtti. İran heyetiyle iyi bir görüşme yaptıklarını ifade eden Güler, "Amacımız, Türkiye ile İran arasındaki mevcut iletim hatlarını daha da geliştirmek, yeni yatırımlarla bunu daha da güçlendirmek" dedi.

Türkiye'de yapılan toplantılarda bazı noktalarda mutabık kaldıklarını söyleyen Güler, iki ülkenin üç ayrı termik santral kurmasının söz konusu olduğunu, bunların Türkiye ve İran'da kurulması konusunda mutabık kalındığını hatırlattı.

Güler, "İran ile su konusunda işbirliği yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine, Türk özel sektörünün İran'da baraj yapmasının mümkün olduğunu, bu konuyu da prensip olarak görüştüklerini bildirdi.

İran Enerji Bakanı Fettah da, Türk heyetiyle önemli ve verimli bir görüşme yaptıklarını, uzmanların Mayıs ayından beri yaptıkları çalışmaları değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye'ye yıllık 6 milyar kilovat saat elektrik verilmesi ve fiyatı üzerinde de daha önce nispi olarak anlaşmaya vardıklarını hatırlatan Fettah, uygulamaya geçmek için ikinci bir mutabakat zaptı imzalamalarının söz konusu olduğunu kaydetti.

İranlı bakan, Türk özel sektörünün İran'da baraj yapması konusunun da görüşmelerde gündeme geldiğini ifade ederek, "Biz buna hazır olduğumuzu bildirdik, Türk özel sektörünün bu alanda yapacağı yatırımlardan yararlanmak istiyoruz" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2007 Pazar 13:48:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?