20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Türkiye kanolaya yatırım yapıyor

Türkiye, petrol ve gıdadaki krizi 10 yılda bitirecek 'mucize bitki' kanolaya yatırım yapıyor. 3 kilogramından 1.5 litre biyodizel üretilen kanoladan, aynı ürünle 1.5 litre de bitkisel yağ elde ediliyor. Türkiye'de 210 bin dekarda üretilen kanolanın getirisi 1 milyar dolara ulaştı


Dünyayı tedirgin eden gıda ve petrol krizinden daha az etkilenmek isteyen Türkiye krizi 10 yılda bitirecek mucize bitki kanolaya yatırım yapıyor. 210 bin dekarda üretilen kanolanın yıllık getirisi 1 milyar dolara ulaştı. 3 kilogramından 1.5 litre biyodizel üretilen kanola bitkisinden aynı ürünle 1.5 litre de bitkisel yağ elde ediliyor. Türkiye Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) kendi işletmelerinde bitkiyi yetiştirmek isteyen çiftçilere tohumluk sağlıyor. Türkiye'de 210 bin dekarlık alanda yapılan zirai faaliyet sonucu elde edilen ürünler özel firmaların yanı sıra özellikle Petrol Ofisi tarafından alınıyor. TİGEM Bursa İşletme Müdürlüğü Bitki Üretim Şefi Hüseyin Küçükçay, Kanola bitkisinin özünde yüzde 46 yağ oranı bulunduğunu söyledi.

PARA YAĞ VE PETROLE

Türiye'nin bugün en çok yağ ve petrole para harcadığını belirten Karaçay “Bu bitki iki önemli kalemdeki harcamaları sıfıra indirebilir. Ülkemizde bitkisel yağ ihtiyacına harcanan para 1 milyar dolar civarındayken, şu anda kanola yaygınlaşmamış olmasına rağmen genel getirisi 1 milyar dolara ulaştı. Devlet desteği sürerse Türkiye'nin sıkıntısı kalmaz" dedi. Tarım Bakanlığı ürünün nadas dönemlerinde de yetiştirilmesi amacıyla kanola yetişitiriciliğini teşvik etmek için dekar başına 50 YTL destek vermeye başladı.

Kanola mucizesi

1980 yılına kadar zehirli bir kimyasala sahip bir bitkinin tarımsal ıslahı sonucu ortaya çıkan kanolanın 1 kilogramlık tohumundan 450 gr yağ çıkıyor. Metanol ile reaksiyondan sonra 450 gr mazot elde ediliyor. 1 Kilogram Kanola artığından 200 gram küspe üretiliyor. Yaz sıcağında ve kışın -15 derecede yetiştirilebiliyor.

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2008 Cumartesi 04:52:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?