16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Türkiye milli tankını seçiyor

Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) 2007 yılının ilk toplantısını bugün gerçekleştiriyor. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlık edeceği toplantıda Milli Tank Projesini kazanan firmanın belli olması bekleniyor.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yer alacağı toplantıda ABD'den alımına karar verilen F-16 savaş uçaklarının geleceği, ATAK II taaruz helikopteri ihalesinin durumu da görüşme masasına yatacak.

MİLLİ TANKTA KARAR GÜNÜ

Türkiye'nin milli imkanlarla tank üretimi projesi bugün karara bağlanacak. Kara Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu 350 tankın üretimi için ortaya çıkan projede Otokar firması FNSS-BMC konsorsiyumu ile rekabet ediyor.

F-16'LAR "HAVADA" KALDI

Türkiye'nin hava savunma ihtiyacını karşılamak üzere alımını öngördüğü 2 milyar dolara 30 adet F-16 Savaşan Şahin projesi son günlerde beklenmedik sorunlarla karşılaştı. Hava Kuvvetlerinin 2009 yılında göreve başlamasını ve 5 yıl uçmasını öngördüğü uçakların teslimatının gecikmesi ve uçaklara Kıbrıs'ta uçmama şartının getirilmesi sorunların ana noktasını oluşturuyor.

ATAK'TA SONUÇ BEKLENMİYOR

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın 2 milyar dolarlık taaruz helikopteri ihalesi (ATAK II) gündeme gelmesi bekleniyor. En son 12 Aralık 2006'da gerçekleşen toplantıda ATAK II gündeme birinci sıradan girmiş ancak incelenmeden bir sonraki maddeye geçilmişti. İhalede Denel firması İtalyan AgustaWestland ile mücadele ediyor Amerikan Boeing firması ise kendi helikopterini Askeri Dış Alım Kredisi (FMS) ile satmak için ihalenin başarısızlıkla sonuçlanmasını bekliyor.

DENİZDE İHALE KARAR BAĞLANACAK

Denizlerin ve boğazların daha etkin korunması amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacını karşılamak üzere 16 adet Karakol botunun yerli ana yüklenici sorumluluğunda üretimi ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4 adet SAR-35 Botunun modernize edilmesi ihaleleri karara bağlanacak.




Özgür EKŞİ/hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Mart 2007 Cuma 12:47:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?