20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Türkiye Nabucco'ya imza attı

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Nabucco projesi ile ilgili olarak, ''Biz bu projeyi desteklemek ve projede yer almak için stratejik bir karar almış durumdayız'' dedi.

Babacan, NATO zirvesindeki temasları çerçevesinde Romanya Dışişleri Bakanı Adrian Mihai Cioroianu ile bir araya geldi.

Babacan, görüşmeden sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, çok faydalı bir görüşme olduğunu, NATO devlet ve hükümet başkanları zirvesini başarıyla organize ettikleri için muhatabını tebrik ettiğini söyledi.

Görüşmede, Türkiye ve Romanya arasındaki ikili ilişkilerin de görüşüldüğünü belirten Babacan, yakın zamanda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Romanya'yı ziyaret ettiklerini hatırlattı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 7 milyar dolar olduğunu ifade eden Babacan, Türkiye'nin Romanya ürünleri için dördüncü büyük ihracat ülkesi olduğunu söyledi.

Babacan, Romanya'da Türklere ait 7 bin şirket olduğunu vurgulayarak, bu şirketlerin Türkiye ile Romanya arasında ekonomik ilişkiler bağlamında çok önemli bir köprü olduğunu kaydetti.

Türkiye ile Romanya'nın Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve NATO'da da yakın müttefikler olduğunun altını çizen Babacan, Romanya'nın Türkiye'nin AB sürecini desteklediğini belirtti.

Babacan, bir gazetecinin Nabucco projesindeki son gelişmeleri ve İran gazının Türkiye tarafından alınması konusunda soru sorması üzerine, Türkiye'nin Nabucco projesini uygulamak istediğini belirterek, ''Biz, bu projeyi desteklemek ve projede yer almak için stratejik bir karar almış bulunmaktayız'' dedi.

Projenin Avrupa'nın zaman zaman yaşadığı enerji sorunu açısından da önemli olduğunu kaydeden Babacan, projenin teknik ve mali detayları konusunda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Babacan, ''Nabucco projesinin olası kaynakları konusunda değişik alternatifler değerlendiriliyor'' diye konuştu.

Zaman
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2008 Perşembe 17:55:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?