22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Türkiye üzerinden gaz taşıma

'Türkiye üzerinden gaz taşıma projesi bitkisel hayatta'...

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yürüttüğü enerji politikalarından dolayı Amerikan sinemasının ünlü mafya lideri Don Corleone'ye benzetilirken Orta Asya’daki gaz kaynaklarının Türkiye üzerinden Batı’ya taşınması projesinin “ölü veya cihaza bağlı yaşadığı” olduğu ileri sürüldü.


Pazar günlerinde İngiltere’de yayınlanan The Sunday Times gazetesinde yer alan “Rusya’ya gaz’ı yeni bir silaha dönüştürmesine izin vermeyelim” başlıklı makalede Rusya’nın enerji politikaları üzerinde duruldu.

ABD’nin düşünce kuruluşlarından Hudson Enstitüsü’nün ekonomik politika etüdleri direktörü İrwin Stelzer imzasını taşıyan makalede Rusya’nın büyük petrol ve gaz rezervlerinden kar etmeyi amaçlayan Rus işadamlarının başına gelenlerin anımsatılmasından sonra, artık Rusya’da petrolün yüzde 50’sinin ve gaz üretiminin tümünün devletin elinde olduğuna dikkat çekildi.

Buna ek olarak Rusya’nın Batı’ya yakıt taşıyan tüm boru hattı sistemlerinin kontrolünü elde etmeyi de başardığı kaydedilen makalede Putin’in, kısa bir süre önce Türkmenistan ve Kazakistan devlet başkanlarını gaz kaynaklarının Rusya üzerinde Batı’ya taşınmasını öngören boruhattının yapımına katılmaya ikna ettiği anımsatıldı.

Halbuki ABD Yönetiminin çok kısa öncesine kadar Orta Asya’daki gaz rezervlerinin Rusya’yı by pass ederek Türkiye üzerinden Batı’ya taşınmasını öngören projesini cesaretlendirdiğine dikkat çekilen makalede “Bu planlar şimdi ölü veya en az cihaza bağlı” ifadesi kullanıldı.

MARİO PUZO’NUN “BABA”SINDAN İLHAM ALIYOR

The Sunday Times’deki makalede Putin’in kısa bir süre önce Baltık’taki Primorsk limanına ulaşacak ve Beyaz Rusya’yı by pass edecek bir petrol boru hattı projesine de onay verdiği belirtilerek “Bütün bunlar, ona (Putin’e) Batı Avrupa’da büyük bir etki sağlıyor” denildi. Shell, BP ve diğer varlıkların Rusya’nın eline geçerken bu operasyonların piyasa fiyatlarından yapılmadığına dikkat çekilerek şöyle devam edildi:

“Putin, Adam Smith’in Milletlerin Zenginliği’nden çok Mario Puzo’nun Baba’sından ilham alıyor ve potansiyel satıcılara hiçbir biçimde reddedemeyeceği teklifler yapıyor.”

PUTİN’İN ASIL AMACI AVRUPA’NIN DIŞ POLİTİKASINI ETKİLEMEK

Rus Devlet Başkanı Putin’in asıl amacının Avrupa ülkelerinin, ve bir ölçüde ABD’nin, dış politikalarını etkilemek olduğu savunulan makalede Rusya’nın hakim konumuna gelebilmesinde iki faktörün etkili olduğu öne sürüldü. Makalede bu iki faktorü “Batılı kapitalistlerin” Lenin’nin söylediği gibi davranarak Rusya’ya petrol ve gaz kaynaklarını çıkarabilmesi için gerekli teknoloji ve sermaye sağlarken Batı’nın enerji konusunda ortak bir strateji geliştirmeye başarmadığını kaydetti.

İngiliz gazetesinde makalede “Tony Blair’in geçen hafta belirttiği gibi Rusya, ‘enerji kaynaklarını bir politika aracı olarak kullanmaya hazır. Ancak Batı, finansman ve teknik kaynaklarını aynı şekilde kullanmaya hazır değil” değerlendirmesine yer verildi.


anka
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2007 Pazar 12:01:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?