22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Türkiye 'yol geçen hanı' değil

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye otomotiv pazarına son dönemde giren Çinli, İranlı, Hintli markaları uyardı.


Çağlayan, üretim ve pazar kurallarına uyan yatırımcılara her türlü destek vereceklerini söyledi.

TÜRK otomotiv pazarına son dönemde giren Çinli, Hintli ve İranlı markalara Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'dan uyarı geldi. Bakan Çağlayan, Türkiye'ye girmek isteyen yeni otomobil markalarına da seslendi ve "Türkiye yol geçen hanı değil. Her isteyen istediği gibi girip, elini kolunu sallayarak oto satamaz" dedi. Türkiye'nin üretim ve pazar kurallarına uyan yatırımları ve markaları Türkiye'ye çekmek için her türlü desteği vereceklerini söyleyen Çağlayan bu konudaki soruları şöyle yanıtladı:

BANA HENÜZ BİR TALEP GELMEDİ

Son dönemde sektörde en çok tartışılan konuların başında Çinli, Hintli ve İranlı otomobil markaları geliyor. Bu konuya bakışınız nedir ve nasıl bir tutum sergileyeceksiniz?

- Çağlayan: "Bakan olduktan sonra bana bu tip markalardan Türkiye'ye girmek için henüz yeni bir talep gelmedi. Ama sizin de bildiğiniz gibi seçimler öncesinde 3 markanın (Çinli Chery, Hintli Mahindra, İranlı Samand) Türkiye'de satışı için onay verilmiş. Benim bu konudaki tavrım net. Öncelikli olarak Türkiye'de satılacak otomobillerin Avrupa mevzuatına uyumlu olması gerekiyor. Tüm standartları karşılayıp tip onayları almış olmalı. Daha sonra Türkiye'de rekabet kurallarına uygun olup olmadığına ve tüketici haklarını koruyup koruyamadığına bakacağız. Tabi bunun yanında tüm bu şartları proaktif bir şekilde denetleyeceğiz. Sizin aracılığınızla bir kez daha söylüyorum, artık aktif bir denetim mekanizmamız olacak. Şartları yerine getirmeyen Türkiye'de faaliyet gösteremez. Türkiye yol geçen hanı değil. Her isteyen elini kolunu sallayarak gelip, otomobil satamaz."

GİRENLER EMSAL OLMAYACAK

Peki hemen seçim öncesi faaliyet onayı verilen tartışmalı otomobil markaları diğerleri için kapıyı açtı mı? Onlara onay verilmesi diğer Çinli markalara onay verilecek anlamına mı geliyor?

- Çağlayan: "Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Hiç bir marka diğeri için emsal olamaz. Söylediğim gibi tüm şartları yerine getirmeleri gerekiyor. Ayrıca biz şartları yerine getirse bile denetimi çok sıkı tutacağız. Rekabet kurallarına uyuyor mu? Tüketici haklarını ihlal ediyor mu? Bunları aktif bir şekilde denetleyeceğiz."

Bu sıkı denetim şu anda onay alan 3 marka için de geçerli mi?

- Çağlayan: "Kuşkusuz geçerli. Bu markalar Türkiye'de faaliyete geçmek için onay almış olabilir. Biz şimdi şartları yerine getiriyor mu ona bakarız ve sürekli denetleyeceğiz."

Başbakan her ortamda

otomotivi örnek olarak gösteriyor

Son dönemde önemli başarılara imza atan Türk otomotiv sektörü hem Başbakan hem de hükümet nezdinde biraz yalnız bırakılıyor gibi. Buna katılıyor musunuz?

- Çağlayan: "Tam tersine gerek Başbakanımız gerekse hükümetimiz otomotiv sektörünün gücünün farkında. Başbakan her ortamda, her fırsatta otomotiv sektörünü örnek gösteriyor. Zaten hükümet programımızda da otomotiv sektörünün gelişimine ilişkin yapacaklarımız var. İhracatta, yatırımda, istihdamda ekonominin lokomotif olan bir sektör bizim gözbebeğimizdir. Bu sektörün büyümesi için her türlü desteği vereceğiz."

Ama Türk otomotiv sektörünün öne çıktığı uluslararası fuarlarda veya tanıtımlarda hükümetten kimseleri görmüyoruz. Tofaş'ın belki de Türkiye'nin en önemli projesinin uluslararası tanıtımına bile Başbakan son anda gelmedi. Bu, otomotiv devleri tarafından biraz eleştirildi.

- Çağlayan: "Başbakan Erdoğan o törene katılmayı çok istiyordu. Ama o kadar yoğun bir temponun içinde ki son anda iptal etmek zorunda kaldı. Hükümet adına da törene ben katıldım. Başbakan olsaydı da olacaktım. Yani öyle eleştirilecek bir durum olmamalı. Başbakan Erdoğan otomotiv sektörünü çok yakından takip ediyor ve başarılarını diğer sektörlere anlatıyor. Hükümet her zaman otomotivin yanında. Bu kapsamda sektörün gelişmesi için yeni düzenlemeler yapıp, yeni destekler vereceğiz."

Yeni yatırımları çekmek için kapıları açacağız

Türkiye'ye yeni yatırımlar çekmek için hükümetin desteği çok önemli. Bakanlığınız döneminde yeni bir markanın ya da markaların Türkiye'ye yatırım yapacağını görebilecek miyiz?

- Çağlayan: "Yatırım için ülkelerde önce siyasi istikrar aranır. Bunun ardından ekonomik istikrara bakılır. Coğrafi pozisyon da önemlidir. Daha sonra kalifiye işçiliğe ve girdi maliyetlerine bakılır. Türkiye şu anda tüm bu aranan kriterlerin olduğu bir ülke konumunda. Bizim de desteğimizle yeni yatırımlar için kapıları sonuna kadar açacağız."

Emre Özpeynirci/hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2007 Pazartesi 11:05:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?