18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Türkiye'de çift haneli büyüdü

Vodafone 2009’un son üç aylık döneminde Türkiye’de gelir tarafında yüzde 12.9’luk büyümenin yakalandığını açıkladı. Şirket global olarak da gelirlerini yüzde 10 artırdı

Dünyanın en büyük cep telefonu operatörü İngiliz Vodafone, 2009’un son çeyreğinde analistlerin beklentilerinin üzerinde gelir rakamı açıkladı. Şirketin kriz döneminde uygulama kararı aldığı 1 milyar sterlin tutarındaki tasarruf kararı ve ilgili dönemde konuşma sürelerinin artmasının şirketin gelirlerinde artışa yol açtığı bildirildi.

2009’un son üç aylık döneminde gelirlerde yüzde 10’luk artış kaydedildi. Vodafone’un ilgili dönemdeki gelir rakamı 11.5 milyar sterlin (18.3 milyar dolar) olarak açıklandı. Bu rakam bir önceki yılın aynı döneminde 10.5 milyar sterlin olmuştu. Gelirlerin artmasında Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerdeki çıkış etkili oldu.

Yüzde 12.9’luk büyüme
Şirketin dünkü açıklamasında Türkiye operasyonundaki çıkışa dikkat çekildi. 2009’un son çeyreğinde Vodafone Türkiye’nin cep telefonu abone sayısı bir önceki çeyreğe göre 18 bin azalmasına karşılık gelirlerdeki artışın yüzde 12.9’luk oranla iyi bir performans çizdiği belirtildi. Vodafone Türkiye’nin 2008/2009 mali yılı için gelirleri ise 1.1 milyar sterlin olarak açıkladı. Vodafone Türkiye’nin düzeltilmiş faaliyet zararı ise 69 milyon sterlin oldu.

15.6 milyon abonesi var
Şirketin 2009/2010 mali yılı 1 Nisan 2009’da başlıyor, 31 Mart 2010’da sona eriyor. İlgili dönemde Türkiye operasyonundaki abone sayısı 15 milyon 683 bin oldu. Bu sayının yüzde 85.6’sı ön ödemeli abonelerden oluştu. Vodafone Türkiye’nin abone başına ortalama geliri (ARPU) son çeyrekte 14.4 lira olurken, bir önceki çeyrekteki 15.3 liranın altında kaldı. Faturalı hatlarda ARPU 32.3 lira olurken, ön ödemeli hatlarda 11.4 lira olarak gerçekleşti. Vodafone Türkiye’nin toplam ses kullanımı ise 10.6 milyar dakika oldu.

İstikrarlı büyümeye devam
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, yılın son çeyreğinde gelen rakamları şöyle değerlendirdi: “Aldığımız sonuçlar stratejik programımızın doğru yönde ilerlediğini göstermektedir. Dünya mobil iletişim lideri olarak sahip olduğumuz bilgi ve deneyimlerimizin katkısıyla, ülkemizdeki bireysel ve kurumsal tüm müşterilerimize müşteri memnuniyetini odağına alan yenilikçi, kaliteli ve zengin bir yelpazede hizmet sunmaya devam edeceğiz.”

Numara taşımada birincilik sürüyor
Vodafone Türkiye hakkındaki analiz bölümünde şu bilgilere yer verildi: “Türkiye 2009’un son çeyreklik döneminde büyümeye dönerek, mobil ses geliri ve şebeke dışı mobil ses gelirindeki iyileşme trendinin etkisiyle hizmet gelirlerini yüzde 12.9 artırdı. Vodafone, faturalı abone tabanında önemli bir artış sağlayan numara taşınabilirliğinde pazar lideri olmaya devam ediyor. Şebeke kalitesi ve kapsama alanı tarafında yatırımlar sürüyor.”

Kurumsal tarafta çıkış gözleniyor
Vodafone tarafında İtalya’da büyümenin sürdüğü, İngiltere ve Almanya’da iyi işaretler geldiği, İspanya’da durağan bir görünüm hâkim olduğu bildirildii. Operasyonlarda kurumsal tarafta iyi yönlü bir trend izlendiğinin altı çizildi. Vodafone CEO’su Vittorio Colao ise şirketin tüm dünyada büyüme hedefli konumlandığını ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2010 Cuma 17:30:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?