22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Türkiye'den önemli enerji hamlesi

İran ile doğalgaz anlaşması üzerinde mutabık kalarak tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken Türkiye, bugün de Yunanistan ile elektrik akımı anlaşması protokolü imzaladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Yunanistan Kalkınma Bakanı Dimitris Sıoufas arasında imzalanan anlaşma ile Yunanistan'a 180 megavat güçte elektrik verilecek. İlk elektrik, Temmuz ve Ağustos ayında verilmeye başlanacak.


Bakanlık toplantı salonunda gerçekleşen protokol imza törenine Yunan Kalkınma Bakanlığı'ndan bir heyet de katıldı. Törende konuşan Bakan Güler, Yunanistan ile bugün yapılan anlaşma ile 180 megavatlık enerji iletiminin söz konusu olacağını bildirdi.

Yunanistan ile Türkiye arasında 268 kilometrelik hatta bugün yapılan anlaşma ile Türkiye'den Yunanistan'a 2007 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında 137 milyon kilovatsaatlik bir elektrik iletiminin yapılacağını belirten Bakan Güler, "Aslında Türkiye-Yunanistan
arasındaki elektrik iletim hattı 400 kilovatsaatlik, bunun 154 kilovatsaatlik kısmını kullanacağız" dedi.

 
Güler, Yunanistan ile Türkiye arasında enerji alanında çok güzel ortak projeler gerçekleştirildiğini ifade ederek, "Anlaşma sayesinde Türkiye'de Yunanistan'dan ihtiyacı olduğu zaman elektrik alabilecek" diye konuştu.


Bakan Güler, Türkiye ile Yunanistan arasında başlatılan doğalgaz boru hattı projesinin de önümüzdeki ay içerisinde tamamlanacağını ve bu hattın açılışına her iki ülkenin başbakanlarının katılmasının beklendiğini söyledi.


Yunanistan Kalkınma Bakanı Dimitris Sioufas ise, ilişkilerin önemli bir noktaya geldiğinin altını çizerek, bu çok önemli adımın seçim arifesinde atıldığını belirtti. İmzalanan protokolle ilişkilerin daha da ileri gideceğine dikkat çeken Sioufas, Ağustos ayı içerisinde de doğalgaz boru hattında doğalgaz verilmeye başlanacağını söyledi. "Boru hattı iki ülke arasında yakınlık boru hattı olarak görülebilir" diyen Sioufas, boru hattının ileride atılacak üçlü anlaşmanın temeli sayıldığını vurguladı.

Sioufas, Orta Anadolu Hazar Bölgesi'nden alınacak doğalgazın iki ülke üzerinden İtalya'ya ve diğer Avrupa ülkelerine yollanacağını kaydetti. Yunanistan'ın ve Türkiye'nin Anadolu'dan Batı'ya enerji köprüsü olacağını belirten Sioufas, üçlü anlaşma ile güney koridorda yeni bir temel atılacağını dile getirdi. Sioufas, Türkiye'yi Güneydoğu Avrupa enerji birlikteliğine davet etti.
Türkiye ile İran arasında imzalanan doğalgaz anlaşmasının sorulması üzerine Yunan Bakanı Sioufas, "Türkiye ülke olarak kendi menfaatlerine göre hareket edecek. Bu konu hakkında bir şey söyleyemem" dedi.


Tören sonrasında basının "Fiyatlandırma nasıl olacak?" sorusu üzerine Bakan Güler, fiyatın hamitabat üzerinden belirleneceğini söyledi. İran ile yapılan mutabakatın hatırlatılması üzerine Güler, şöyle konuştu:
"Türkiye son yıllarda gerçekleştirdiği projelerle doğu-batı doğalgaz ve elektrik enerjisi koridoru oluyor. Sadece İran'la değil diğer komşu ülkelerle de anlaşma imzalıyoruz. Rusya, Mısır ve Irak'la görüşmelerimiz devam ediyor. Protokolle ilgili detaylı bilgileri görüşmedik. Tahkimlerimiz devam ediyor. 1 ay boyunca detayları görüşeceğiz. Hem transit hem de ticaret yapma konusunda talebimiz var. İmzalanan mutabakat zaptında miktar, fiyat, kalite ele alınacak. Ayrıca İran ile mevcut olan doğalgaz
anlaşmasının revizyonunu da gündeme getirmeyi planlıyoruz."

İha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2007 Perşembe 03:34:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?