31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Türkiye’ye gelerek doğru yaptık


Daimler Otobüs Grubu Başkanı ve Mercedes-Benz Türk A.Ş. İdare Meclisi Başkanı Harald Landmann, "1960’larda verilen Türkiye’ye yatırım kararının ne kadar doğru olduğunu bugün daha iyi anlıyoruz. Şimdiye kadar 500 milyon Euro yatırdık. Yatırıma devam etmemek aptallık olur" dedi.

DAIMLER Otobüs Grubu Başkanı ve Mercedes-Benz Türk A.Ş. İdare Meclisi Başkanı Harald Landmann, 1960’larda Türkiye’ye yatırım yapma kararının ne kadar doğru olduğunun bugün daha iyi anlaşıldığını belirterek, "Şimdiye kadar Mercedes-Benz Türk’e 500 milyon Euro yatırdık. Türkiye’de yatırıma devam etmemek aptallık olur" dedi. Aksaray’daki kamyon ve Hoşdere’deki otobüs fabrikalarının Mercedes-Benz’in küresel rekabet gücü açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Landmann, "Bu fabrikalar, Daimler içerisinde çok önemli sac ayaklarını oluşturuyor. Mercedes-Benz Türk’e yatırım yapmak geçmişte olduğu gibi bugün de önemli. Son olarak Hoşdere fabrikasına 150 milyon Euro’luk ek yatırım yaptık" diye konuştu.

Kamyon ve otobüs jübilesi

Mercedes-Benz Türk’ün 100 bininci kamyon ve 50 bininci otobüs üretimi dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Landmann, iki jübilenin de aynı zamana denk gelmesinin hoş bir tesadüf olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Türkiye’deki 100 bininci kamyon ve 50 bininci otobüs üretimi, dünya çapındaki müşterilerin bu ülkeye olan güvenini ve 1960’lı yıllarda Türkiye’ye yatırım yapmanın ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. İstikrarlı bir pazar olacağını düşünürsek önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde 200 bininci kamyon için jübilemizi kutlayabiliriz. Otobüse ise 100 bin rakamını 7-8 yılda yakalayacağımızı düşünüyorum."

Üç otobüs merkezinden biri

Türkiye’nin dünya pazarında 20-30 yıl önce olduğundan çok daha önemli rol oynadığına dikkat çeken Landmann, şunları dile getirdi: "Daha istikrarlı bir çerçevede bulunan Türkiye, dünya ticareti içerisinde kendisine daha sabit bir yer bulacaktır ve şimdi dünyada çok daha donanımlı olacak. Mercedes-Benz’in 3 otobüs geliştirme merkezinden biri Türkiye’de. Türkiye, dünyadaki başarımızın çok önemli bir parçası. Türkiye ile Almanya arasında üretim kalitesi açısından hiçbir fark bulunmuyor."

Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Jürgen Ziegler ise, kamyon ve otobüs jübilesinin Daimler’in Türkiye’ye olan uzun vadeli taahhüdünün altını çizen bir gelişme olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: "Türkiye’de yatırım yapan en büyük yabancı sermayeli şirketler arasında ilk 5’te yer alıyoruz. 2006-2007 yıllarında Türkiye’de en fazla vergi ödeyen otomotiv şirketlerinin başında geldik. 2008’de de muhtemelen otomotiv sanayinde en fazla vergiyi ödeyen şirket olacağız. Türkiye’nin 20 milyar dolar ile ihracatta bir numaralı sektörü otomotive yaptığımız ihracatla katkıda bulunuyoruz."

Türkiye’de dalgaların istisna değil, kural olduğunu öğrendik

MERCEDES-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Jürgen Ziegler, Türkiye’de 40 yılı aşan bir tecrübeye sahip olduklarının altını çizerek, "Türkiye’de iniş-çıkışların bir istisna değil, kaide olduğunu öğrendik. Türkiye’de dalgalanmalar ve krizler hep olmuştur, gelecekte de olacaktır. Bizim için bu durum bir tehdit oluşturmuyor" dedi. Mercedes-Benz Türk İdare Meclisi Başkanı Harald Landmann ise, Türkiye’deki enflasyona dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye’deki enflasyonu biraz kısıtlamak gerekiyor. Paranın fiyatı artıyor. Bunun sonucunda müşterilerimizin hayatı daha pahalı oluyor" diye konuştu.

Atıl kapasitemiz yok, cumartesi bile üretiyoruz

AKSARAY ve Hoşdere fabrikalarının tam kapasite çalıştığını belirten Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Jürgen Ziegler, "Atıl bir kapasitemiz yok. Cumartesi bile üretim yapıyoruz. Daha fazla üretim kapasitemiz olsa bunu da kullanırdık" dedi. Ziegler, otobüs üretimine başladıkları 1968’de günde yarım otobüs ürettiklerine dikkat çekerek, "Bugün, 13 otobüs üretir hale geldik. Bu yıl, yüzde 20’lik artışla 3 bin 600 otobüs üreteceğiz. Bunun yüzde 80’ini ihraç etmeyi planlıyoruz" dedi. Ziegler, "Bu yılki kamyon üretimimiz ise yüzde 10 oranında artarak 17 bin 500 adete çıkacak. Bu üretimin yüzde 40’ı ihraç edilecek" dedi.

Petrol böyle giderse otolar garaja girecek

YÜKSEK petrol fiyatlarının kısa vadede çok tehditkar bir durum olduğunu söyleyen Mercedes-Benz Türk İdare Meclisi Başkanı Harald Landmann, "Otobüs şirketleri yüksek petrol fiyatlarını hemen müşterilerine yansıtamıyor. Bu nedenle şehirlerarası otobüs pazarında bir daralma söz konusu olabilir. Şehir içi trafikte ise otobüs pazarı artmaya devam edecek. Petrol fiyatları böyle artmaya devam ederse insanlar otomobillerini garajda bırakıp otobüsle işe gitmek zorunda kalacak" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 14:26:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?