26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

TÜSİAD'dan şok istifa

Kurulduğu 1971’den bu yana üyesi olduğu TÜSİAD’dan istifa eden Asım Kocabıyık, dernek yönetiminin ‘şeref üyeliği’ teklifini de kabul etmedi. Gerekçesi ‘yeni arkadaşlarla fikir uyuşmazlığı’...

Borusan Grubu Şeref Başkanı Asım Kocabıyık, kurucu üyeleri arasında yer aldığı Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nden (TÜSİAD) istifa etti.
Bundan yaklaşık 40 gün önce istifasını bir mektupla dernek yönetimine sunan Kocabıyık’ın “40 yıldır TÜSİAD’dayım, bu kadar yeterli” dediği öğrenildi.
Kocabıyık’ın istifasına dernekle yaşanan görüş ayrılığının neden olduğu ve “Yeni arkadaşlarla bizim fikirlerimiz uyuşmuyor” dediği belirtildi.

Şeref üyeliğini kabul etmedi
Dernek yönetiminin bu istifanın ardından Kocabıyık’a ‘şeref üyeliği’ teklif ettiği öğrenildi. Kocabıyık’ın bu teklifi bir süre düşündüğü ancak kabul etmediği belirtildi. Bu üyeliği inceleyen Kocabıyık’ın yakın çevresine bu unvanı alan 10-12 üye bulunduğunu, şeref üyeliğinin ağırlıklı olarak aidat ödemekte zorlananlara verildiğini öğrendiğini söylediği ifade edildi. Kocabıyık’ın bu nedenle şeref üyeliğini kendisine uygun görmediği ve bunu da ayrı bir mektupla yönetime bildirdiği öğrenildi.

Kıraç, Arat ve Erez de istifa etmişti
Kocabıyık dernekten istifa eden ilk üye değil. Dernekten geçmişte istifa eden üyeler arasında İnan Kıraç, Hasan Arat ve Yalım Erez de bulunuyor. İnan Kıraç, 2003’teki istifasına gerekçe olarak TÜSİAD’ın Kıbrıs konusundaki söylemlerini göstermişti. Dönemin TOBB Başkanı Yalım Erez de 1992’de dernekten istifa etmiş, bunun nedenini de TÜSİAD’ın üyelerinden çok az bir kısmının menfaatlerini gözeten bir tutum içinde bulunması olarak açıklamıştı.

 

 

‘Başkanlar Konseyi’ üyesiydi
1971 yılında kurulan derneğin yönetiminde de yer alan Asım Kocabıyık bir açıklamasında şöyle demişti: “TÜSİAD’da 15 yıl çalıştım. 9 yıl yönetim kurulunda, 6 yıl da İstişare Heyeti Başkan Yardımcısı oldum. Şimdiki heyet daha genç, hepsi yurtdışında iyi tahsil görmüşler. Benim çocuklar da yurtdışında okudu. Böyle yabancı üniversitelerde okuyanlar, Türkiye’yi daha az tanıyorlar. Bence eksikleri Türk tarihini pek iyi bilmiyorlar. Yabancı dilde eğitim görünce biraz böyle oluyor.” Kocabıyık aynı zamanda derneğin ‘Başkanlar Konseyi’ üyesiydi.

Demokrasi raporuna muhalefet etmişti
Asım Kocabıyık, TÜSİAD’ın 1997 yılında yayımlanan Demokrasi Raporu’na ağır şekilde muhalefet eden isimler arasındaydı. Bu raporda, MGK’nın bir anayasal kuruluş olmaktan çıkarılmasından, askeri otoritenin sivil otoriteye bağlanmasına, gözaltı koşullarının iyileştirilmesine kadar birçok demokratikleşme konuları yer alıyordu. Asım Kocabıyık’ın da aralarında bulunduğu bir grup işadamı kendilerinin görüşü alınmadan böyle bir iş yapıldığından dolayı rapora karşı çıkmıştı.
Kocabıyık, 12 Eylül Anayasası’nı hazırlayan ekipte yer alan Profesör Şener Akyol’a hazırlattığı 40 sayfalık çalışmayla rapora olan muhalefetini kâğıda döktürmüştü.
Kocabıyık, TÜSİAD içinde raporu destekleyen gençlere şöyle seslenmişti:
“Siz aileleriniz tarafından yurtdışında okumaya gönderildiniz. Sonra gelip ya 1 ay ya da 4 ay askerlik yaptınız. Üstüne babalarınızın kurduğu işlerin başına geçip babalarınızın bin bir güçlükle kurduğu TÜSİAD’ın üyeleri oldunuz. Babalarınızın TÜSİAD’ını harcamak kolay.”

TÜSİAD’ı zor koşullar altında kurduklarını söyleyen Kocabıyık ayrıca, rapora destek veren genç sanayicilerin kolaycılığa kaçtığını öne sürmüştü.
 

Eylem Türk - Milliyet
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2010 Perşembe 21:27:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?