19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

TÜSİAD'ın stand-by umudu arttı

TÜSİAD "iki sır madde"yi öğrendi, IMF anlaşması için umutlandı

Ankara'da yeni yönetim kuruluyla birlikte temaslarda bulunan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) heyeti hükümete; "IMF'yle bir an önce anlaşın" ve "iç talebi canlandırın" taleplerini iletti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yapılan görüşme sonrasında TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "IMF konusunu da konuştuk. Gördük ki ciddi bir ilerleme var" dedi

TÜSİAD'ın yeni yönetimi Ankara'daki temaslarını dün yaptığı görüşmelerle tamamladı. TÜSİAD önceki gün ilk teması Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile yapmıştı. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren başkanlığında yapılan ve bakanlarla, bürokratların da hazır bulunduğu toplantıda TÜSİAD yönetiminin IMF'yle anlaşmanın önemine dikkat çektiği ve dış talebin bir süre daha iyileşmeyeceği varsayılarak iç talebe dönük düzenlemeler yapılmasını istediği öğrenildi. Devlet Bakanı Şimşek'in ise, IMF'yle ilgili olarak bu konuda bir fikirbirliği bulunduğuna dikkat çektiği, bu alanda yapılacak bir anlaşmanın önemini de bildikleri ancak bazı şartların aşılması gerektiğini söylediği kaydedildi. TÜSİAD yönetimi, anlaşılamayan maddeler konusunda da bilgi verilmesini talep etti ancak Şimşek bu isteme olumlu bir yanıt vermedi.

IMF'yle ciddi ilerleme var
TÜSİAD yönetim kurulu üyeleri, dün de Başmüzakereci ve Devlet Bakanı Egemen Bağış ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bir görüşme gerçekleştirdi. Başbakanlıktan ayrılış sırasında soruları yanıtlayan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Siz sormadan söyleyeyim, IMF'yi soracaksınız. IMF konusunu da konuştuk. O konuda da konuştuk. Gördük ki ciddi bir ilerleme var" dedi. Yalçındağ, "Sayın Başbakan, IMF ile anlaşılamayan hususlarda bilgi verdi mi?" sorusuna, "Evet, oldukça aydınlatıcı bir toplantıydı. Burada hepsini paylaşamam ama karşılıklı birbirimiz anlamamız açısından çok faydalı oldu" yanıtını verdi. Bir gazetecinin, bu konudaki kaygıların giderilip giderilmediği sorusuna ise Yalçındağ, "Size söylediğimden daha fazla bir şey söyleyemeyeceğim" karşılığını verdi. Kulislere ise IMF'yle temel anlaşmazlık noktalarının mali kural ve Gelir İdaresi'nin güçlendirilmesi konularında yoğunlaştığı bilgileri yansıdı. Başbakan Erdoğan'ın dışarıda aktarılmamak üzere TÜSİAD heyetine bilgi verdiği bu nedenle de; heyetin çok kısa bir açıklamayla yetindiği belirtildi. Erdoğan'ın heyete IMF'yle olan görüşmeleri önemsediği mesajını verdiği de kaydedildi.


 

Referans
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2009 Cumartesi 03:22:57
Güncelleme :14 Şubat 2009 Cumartesi 03:29:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?