28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Tütüne alternatif ürün "Kanola"

Türkiye genelinde tütüne getirilen kotanın ardından alternatif ürün arayışına giren Adıyamanlı çiftçilere, kanola bitkisi tanıtıldı. 

Adıyaman Esnaf Kefalet Kooperatifi Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Kanola yetiştiriciliği" adlı toplantıya Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş'ın yanısıra çok sayıda çiftçi katıldı. Kanola yetiştiriciliği konusunda bilgi veren Çevresel Kimya Tarım Koordinatörü Dr. Muhlis İlterağdağ, çiftçilerin bu ürünü ürettikleri zaman daha iyi kazanç sağlayacaklarını söyledi. Dr. İlterağdağ, çiftçilerin öncelikle tarlalarında analiz yapmaları gerektiğini hatırlatarak, "Kanola tarımında doğru bir gübreleme yapılması için, üreticilerin topraklarına analiz yaptırması şarttır. Kanola tarımında yeterli ve dengeli bir gübreleme için uygulanabilecek gübre dozları düzenli takip edilmelidir. Fosforlu gübrelerin ekiminden önce toprağa verilmesi ve fosfora bağlanmasını engellemek için kükürt ve organik maddeyle kaplı olarak verilmesi önerilirse, bitkiler tarafından kolay ve yeterli alınmasını sağlar. Azotlu gübrelerin kanola üretiminde ideal uygulanması 3'e bölünerek yapılır. Kanola bitkisi diğer bitkilerden farklı olarak, kükürt, potasyum ve çinkoya daha fazla duyarlıdır. Gübreleme programları mutlaka usulüne uygun olmalı ve programların yaprak analizlerine dayandırılması gerekmektedir. Her tarla için ideal bir gübreleme programının olmadığı unutulmamalıdır" dedi. 

Kanola bitkisinden çeşitli ürünlerin alınabileceğini de ifade eden Dr. Muhlis İlterağdağ, "Hayvansal ve bitkisel yağlardan elde edilen biodizel, yerli ve yenilenebilir enerji kaynağı ihtiyacına kısmen cevap verebilecek önemli bir alternatiftir. Araştırmalara göre kanola yağı, biodizel üretimi için en elverişli yağlardan birisidir. Kışlık ve yazlık formları olan kanola, ülkemizin hemen her tarafında değişik yetiştirme modellerinin biriyle yetiştirilebilir" diye konuştu. 
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2006 Cuma 18:08:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?