16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

TV Teknolojileri arasında farklar

TÜPLÜLER: Tüplü televizyon teknolojisinde görüntü vakumlu büyük bir tüpün cam yüzeye elektrik vermesiyle oluşuyor. Teknolojinin gelişmesine rağmen dünyada ve Türkiye’de evlerin yüzde 99’unda hala bu televizyonlar kullanılıyor. Bu da ürünün fiyatının düşük olmasından kaynaklanıyor. 82 ekran bir tüplü televizyonun fiyatı ortalama 800 YTL’yken bu fiyat 106 ekran tüplü televizyonlarda 1500 YTL’yi buluyor.

LCD’LER: Özel olarak üretilmiş camlar arasında sıvı kristaller bulunan LCD televizyonlarda elektrik sinyalleri bu televizyonlardaki kristalleri renklendiriyor. Bu şekilde görüntü oluşmasını sağlayan bu teknoloji bilgisayar monitörlerinde kullanılana oldukça yakın. Buna karşın LCD televizyonlar hızlı sahnelerde pikselleşmeye ve renk kaymasına yol açabiliyor. Ekran büyüdükçe bu pikselleşme sorunu daha da belirgin hale geliyor. Ortalama ömrü 60 bin saati (30-40 yıl) bulan LCD TV’lerde ekran büyüdükçe fiyat da yükseliyor. 82 ekran LCD televizyonun fiyatı, 3 milyar lirayı buluyor.

PLAZMALAR: Plazma televizyonlarda, camların arasında sıvı kristallerin yerini, fosforlu gazlar alıyor. Bu televizyonlarda da elektrik gazın renk değiştirmesiyle görüntünün oluşması sağlanıyor. Resim kalitesi yüksek olmasına rağmen aydınlık ortamlarda plazma televizyonlarda renk kaybı olabiliyor. Bu da televizyonun arkasında parlaklık sağlayan floransan teknolojisinin bulunmamasından kaynaklanıyor. Ayrıca bu televizyonların ortalama ömrü de 30 bin saate (15-20 yıl) kadar düşebiliyor. Bu da plazma TV’de camlar arasında bulunan gazın zamanla bitmesinden kaynaklanıyor.

Üç dev Avrupa’da montaj üssü kurdu

DÜNYANIN en büyük üç TV üreticisi doğu Avrupa’da LCD montaj tesislerini hayata geçirdi. Halen Sony’nin Slovakya’da 2 fabrikası, Samsung’un Slovakya, Macaristan ve Rusya’da birer fabrikası ve LG’nin de Polonya’da 2, Rusya’da ise 1 fabrikası bulunuyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2007 Çarşamba 13:12:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?