15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Ücretlerde vergi kaçağına son

Maliye Bakanlığı ücretlerdeki vergi kaçağının sona erdirilmesi için, muhtasarda ''bordrolu beyan'' dönemine geçmeye hazırlanıyor.

Özel sektörde çalışanlara çok yüksek maaş da verilse, brüt ücretlerin asgari ücret seviyesinde ya da onun bir miktar üstünde gösterilmesi ile bazı kurumlarda brüt tutarların net ödemenin dahi altında kalması, Maliye Bakanlığını harekete geçirdi.

Ücretlerin gerçek rakamların altında tutulmasıyla gelir vergisi kaybına yol açıldığını göz önünde bulunduran Maliye, buna yönelik tedbirin ilk adımı olarak muhtasar beyannamelerin yeniden düzenlenmesini kararlaştırdı. Vergi iadesinin yerine asgari geçim indirimini getiren Vergi Kanununa eklenen bir maddeyle de söz konusu düzenleme için gerekli yetki alındı.

TOPLU BEYAN BİTİYOR

Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğünün üzerinde çalıştığı yeni düzenlemeyle, muhtasarda toplu beyan dönemi sona erecek.

Bu çerçevede önce bir Uygulama Tebliği çıkarılacak. Bu Tebliğe paralel muhtasar beyannamenin şekli ve içeriği değişecek. Muhtasar beyannamede halen sadece toplam çalışan sayısı, toplam matrah ve toplam vergi stopajı bilgisine yer veren işverenler, yeni düzenlemenin ardından ücretlilerin tek tek bordro bilgilerini de beyannameye ekleyecek. Bu bilgiler, VEDOP sistemine de yüklenecek.

İkinci aşamada, söz konusu bilgilerin doğruluğu sorgulanacak. Ücretlilerin banka bilgilerinin de yardımıyla, muhtasar beyannamede yer alan ücretlerin doğru olup olmadığı çapraz kontrollerle araştırılacak.

KİM NE ALIYOR BAKILACAK

Bu arada Maliye Bakanlığından bir üst düzey yetkili, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

''Muhtasar beyanname olayı, şu dönem ağırlık verdiğimiz bir konu. Mevcut sistemde biz, A şirketinin o da bize beyan ettiği kadarıyla sadece çalıştırdığı kişi sayısını biliyoruz. şirketten o kişilere ilişkin toplam matrah ve toplam vergi rakamını alıyoruz. Kaç kişi asgari ücrete tabi, Genel Müdürün maaşı ne, CEO kaç para alıyor, mühendise ne ödeniyor bunları bilmemiz mümkün değil. Bu nedenle vergi açısından bir ücret profili de çıkaramıyoruz. Şimdi bu değişecek. Muhtasar beyannamelerde bordro bilgileri de yer alacak. Zaten bu iş elektronik ortamda yapılıyor. O bilgiler bize de verilecek ve bunlar hemen VEDOP'a yüklenecek. Ondan sonra Gelir İdaresinin çeşitli denetim yöntemleri var. Bu yöntemler ile gelen bilgilerin doğruluğu test edilecek. Burada amacımız hem ücretlerin bordroda düşük gösterilmesi yoluyla vergi kaçırılmasının önüne geçmek, hem de ücretlileri de kavrayabilmek.''

ÜCRETLİNİN AYLIK ORTALAMA VERGİSİ 175 YTL

Bu arada Vergi Politikaları Genel Müdürlüğünün yaptığı bir araştırmaya göre, ülkede 7,5 ile 8 milyon arasında ücretliden gelir vergisi stopajı kesiliyor. 2006 yılında çalışanlara ödenen ücretlerden ortalama 1.975 YTL gelir vergisi kesildi. Bu rakam, 2006 yılında 2.100 YTL olarak belirlendi. Böylece 2005'de ücretliler her ay ortalama 164,6 YTL, 2006 yılında ise her ay ortalama 175 YTL gelir vergisi ödedi.
Sabah İnternet
Yayın Tarihi : 15 Mart 2007 Perşembe 15:44:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HARUN IP: 88.232.231.xxx Tarih : 15.03.2007 16:27:02
EVET NİHAYET ŞUÇLU BULUNDU! DEMEK Kİ BU GÜNE KADAR ÜLKENİN VARLIĞINI ÜCRETLİLER TÜKETMİŞ? ÜCRETLİLER HERZAMAN İÇİN BORDROLARINI ALIP, DEVLETİN ÖNÜNE KOYMAYA HAZIRDIR. ANCAK DEVLETİ İDARE ETTİĞİNİ SÖYLEYENLER TOPLADIKLARI GELİRLERİ EN KÜÇÜK İSRAFA DAHİ FIRSAT VERİP, VERMEDİKLERİNİ AÇIK, ŞEFFAF LİSTELER VE TABLOLAR HALİNDE MİLLETİN ÖNÜNE KOYABİLİRLERMİ.