22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Ucuz alo, 2009'da

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, vergi indiriminin hiçbir ülkede kolay alınan kararlardan olmadığına işaret ederek, "Bütçe imkanları dikkate alınarak iletişimde de vergi indiriminin mutlaka ve mutlaka tedrici olarak azaltılması gerçekleştirilecektir. 2008 yılında bunun kararını vereceğiz ve 2009 yılında da uygulamayı başlatacağız" dedi.

Yıldırım, Gazi Üniversitesinde düzenlenen "İletişim Sektörünün Dünü ve Bugünü" konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, iletişim sektörünün hızlı gelişen bir sektör olduğunu, iletişim ve bilgi teknolojilerindeki gelişimin sanayi devriminin gelişiminden 10 kat daha hızlı olduğunu ifade etti.

Teknolojik gelişmelere paralel olarak bilgi toplumuna dönüşüm çalışmalarının başladığını anlatan Yıldırım, Türkiye'nin de bu yönde çalışmalar yaparak bir Strateji Planı oluşturduğunu kaydetti.

Bilgi toplumuna dönüşümle her vatandaşın bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanma fırsatının sağlanacağını, teknolojilerin iş dünyasına nüfuzunun temin edileceğini, rekabet avantajı yaratılacağını belirten Yıldırım, vatandaş odaklı hizmet dönüşümünün sağlanacağını, kamu hizmetlerinin de yüksek standartlarda sunulacağını ifade etti.

Türkiye'de 2004 yılında Türk Telekom'un "ses" konusundaki tekel hakkının sona ermesiyle sektörün rekabete açıldığını, bu alandaki işletmeci sayısının 126'dan 236'ya yükseldiğini dile getiren Yıldırım, bilgi ve iletişim sektörüne ilginin her geçen gün arttığını vurguladı.

Yıldırım, Türk Telekom'daki greve değinerek, mobil iletişim gibi alternatif kanalların kullanılması sayesinde greve karşın iletişim hizmetlerinin aksamadığını, 2004 öncesinde bu grevin olması halinde iletişimin felç olabileceğini kaydetti.


İletişim vergileri


Bakan Yıldırım, iletişim vergilerinin yüksek olduğunu, bunun Marmara Depremi sonrasında konulan vergilerin kalıcı hale getirilmesinden kaynaklandığını belirtti. Uçak, internet ve telefon ücretlerine ciddi oranda vergilerin geldiğini anımsatan Yıldırım, "Bu konuda dünyada hem vergi kalemi adedi bakımından, hem de vergilerin kümülatif toplamları bakımından en pahalı ülke konumundayız. Buna rağmen bilişim, iletişim sektörü çok hızlı gelişiyor. Eğer bu vergileri de aşağıya çekersek, bu gelişmenin hangi boyutta olduğunu tahmin edebilirsiniz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ITU Kongresi'nde iletişim vergilerinin zaman içinde indirileceğini beyan ettiğini anımsatan Yıldırım, "Biz bu noktadan hareketle tüm çalışmalarımızı, hazırlıklarımızı tamamladık. Vergi indirimi hiçbir ülkede kolay alınan kararlardan değildir. Gıdadan, tekstilden, turizmden, kurumlar vergisine varıncaya kadar pek çok alanda vergi indirimine gidilmiştir. Bütçe imkanları dikkate alınarak iletişimde de vergi indiriminin mutlaka ve mutlaka tedrici olarak azaltılması gerçekleştirilecektir. Bunun için 2008 yılında bunun kararını vereceğiz ve 2009 yılında da uygulamayı başlatacağız. Hedefimiz budur. Bununla ilgili çalışmaları ilgili kurumlar başta Maliye Bakanlığı olmak üzere birlikte yürütüyoruz"diye konuştu.

aa
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 13:52:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?