28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Ufukta faiz artışı görünüyor

Yabancı yatırım bankaları, tüketici fiyatlarının Temmuz ayında beklentilerin üzerinde artması sonrasında Ağustos ayında faizde yeni bir artırım bekliyor. 

Beklentilerin üzerinde gelen Temmuz ayı tüketici enflasyonu, Merkez Bankası’nın yeni faiz artırımına gideceği yorumlarını güçlendirdi. Yatırım bankası JP Morgan, ÜFE’nin beklentilerin çok altında gelmesine rağmen TÜFE’nin tahminleri aşması nedeniyle enflasyon beklentilerinin bozulacağını belirtti.

JP Morgan, Merkez Bankası’nın bu nedenle yeni faiz artırımlarına gidebileceğini kaydetti. JP Morgan, Merkez Bankası’nın Ağustos ve Eylül aylarında kısa vadeli faizleri 0.50’şer puan artıracağını tahmin etti.

Merrill Lynch, Merkez Bankası’nın yılın geri kalan bölümünde faizleri toplam 0.75 puan artıracağı tahmininde bulundu. Kuruluş önümüzdeki dönemde kur, petrol fiyatlarındaki artış ve hizmet sektöründeki fiyat katılığı nedenlerinden dolayı enflasyonun artmaya devam edeceği yorumunda bulundu.

ABN AMRO: AĞUSTOS’TA ÇEYREK PUAN ARTIŞ OLUR 

Yatırım Banakası ABN Amro, Ağustos ayındaki toplantıda 0.25 puanlık bir artırım beklediğini belirtti. Banka, yıl sonuna kadar faizlerde 1 puanlık bir artış olacağını öngördü.

DANSKE BANK: FAİZ ARTIRIMLARI ÇOK SÜRMEZ 

Danske Bank, Merkez Bankası’nın önümüzdeki aylarda para politikasını biraz daha sıkılaştıracağını öngördü. Bankanın raporunda enflasyonun Eylül ya da Ekim aylarında tekrar tek haneli rakamlara döneceği, bu nedenle faiz artırımlarına son verilmesinin fazla uzun sürmeyeceğini tahmin etti.

Yüzde 10 seviyesindeki yıl sonu TÜFE tahminini koruduklarını belirten Goldman Sachs ise Ekim sonuna kadar 0.75 puanlık faiz artırımı öngördü.

CNBC-E ANKETİNDEN DE ‘ARTIRIM’ ÇIKTI 

CNBC-e’nin 17 banka ve aracı kurum arasında yaptığı ankette de Merkez Bankası’nın Ağustos ayında faiz artırımına gideceği tahmin edildi. Ankete katılanların tamamı artırım yönünde görüş belirtirken, ağırlıklı olarak 0.25 puanlık artış olacağı öngörüldü. 10 Hazine uzmanı arasında yapılan bir diğer anketten de Ağustos’ta faiz artırımı olacağı sonucu çıktı.

MB TEMMUZ’DA FAİZİ YÜZDE 17.50’YE YÜKSELTTİ 

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Temmuz ayındaki toplantısında, kısa vadeli faiz oranlarını çeyrek puan artırarak yüzde 17.50’ye yükseltmişti. 


 

NTV
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2006 Cuma 17:01:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?