22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Ülker'den köylere yatırım

İlk olarak 2001 yılında Edirne’nin Havsa ilçesine bağlı Azatlı Köyü’ne 170 bin dolar yatırım yapan Ülker, köylüye 500 bin YTL’lik ek gelir sağlamayı başardı. Şimdi Kırklareli’ne bağlı iki köye daha yatırım yapacak olan Ülker Grubu İstişare Kurulu Üyesi Metin Yurdagül "Yatırım yaptığımız yerlerde köylünün özellikle hayvancılık, meyvecilik ve arıcılık alanlarında gelişimini sağlıyoruz. Bunun yanında kadınlara da aile içi eğitimler veriyoruz" dedi.

TARIMSAL TEKNİKLER ÖĞRETİLDİ:

Yurdagül, projeye başlamadan önce köylünün hayvancılıktan dahi para kazanamadığını belirterek, "Buğday, arpa, kabak, mısır, kavun, karpuz ve ayçiçeği yetiştirilen köyde meralar karaçalı bitkisi tarafından istila edilmiş, yanlış tarımsal teknikler nedeniyle tarım alanlarında erozyon şiddetlenmiş, bağcılık kültürü yok olma noktasına gelmiş ve hayvancılık ekonomik olmaktan çıkmıştı" dedi. Yurdagül, çevre üniversitelerden alınan destekle birlikte, tarımsal tekniklerin değiştiğini, arıcılık ve meyveciliğin geliştiğini köylünün kısa sürede 500 bin YTL’lik ek gelir sağlandığının altını çizdi.

SÜT ÜRETİMİ YÜZDE 70 ARTTI:

Metin Yurdagül, proje kapsamında köydeki tarlalara dönüşümlü olarak yem bitkisi ekildiği için buğday ve ayçiçeği veriminin arttığını kaydetti. Süt üretiminde de yüzde 70’e yakın artış sağlandığını anlatan Yurdagül konuşmasını şöyle sürdürdü: "Projenin başında 990 adet olan küçükbaş hayvan sayısı proje sonunda 640’a, 1000 civarındaki büyükbaş hayvan sayısı da bin 620’ye yükseldi. 2002 yılında köyde elde edilen toplam süt miktarı bin 952 ton iken 2005 sonunda bu rakam 2 bin 757 tona ulaştı. Elde edilen sütün yüzde 80’i dışarıya satılarak üreticilerin yıllık gelirlerinde 300 bin YTL’ye yakın artış sağlandı."

SIRADA İKİ KÖY DAHA VAR:

Metin Yurdagül, Ülker’in Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Kuzuçardağı ve Karacaoğlan köylerinin dönüşüm projelerine de 300 bin YTL’ye yakın bir bütçe ayırdığını belirterek "Böylece Ülker’in bugüne kadar kırsal kalkınma projelerine verdiği destek 500 bin YTL’yi aştı" dedi. Yurdagül bu köylerde yapılacak çalışmaları şöyle sıraladı: "Modern hijyenik süt üretiminin sağlanması, hayvancılıkta bakım ve beslenme koşullarının iyileştirilmesi, et ve süt kalitesinin yükseltilmesini sağlayacağız."
Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2007 Pazartesi 09:10:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?