26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Umman ihalesi TAV'ın

Muskat Havalimanı'nın 1.1 milyar dolarlık pist ve altyapı işleri için açılan ihaleyi TAV İnşaat ile Atina merkezli Lübnanlı Consolidated Contracting Company'nin oluşturduğu ortak girişim grubu kazandı

 

Umman’ın başkenti Muskat’ta gerçekleştirilecek dünyanın en büyük havalimanı projelerinden Muskat Havalimanı’ndaki 1 milyar 170 milyon dolarlık ‘Pist ve Altyapı İşleri’ ihalesini, TAV İnşaat ve Lübnanlı üç girişimcinin 1952’de kurduğu Atina merkezli CCC’nin (Consolidated Contracting Company) oluşturduğu ortak girişim kazandı.

6-7 milyar dolarlık proje

TAV’ın 3.5 aylık bir detaylı değerlendirme sonucunda pist ve altyapı işleri ihalesini kazandığı Muskat Havalimanı’nın toplam yatırım bedeli 6-7 milyar dolar civarında bulunuyor. Körfez ülkelerinden bir yenisine daha Türk Bayrağı ve TAV’ın imzasını taşımaktan gurur duyduklarını belirten TAV İnşaat İcra Kurulu Başkanı Dr. M. Sani Şener, “Aynı proje kapsamında çok yakın bir tarihte ihalesi yapılacak olan terminal binası işi için de yeterlilik aldık. Dünyada şu andaki en büyük havalimanı projeleri arasında yer Umman Muskat Projesi ile birlikte TAV İnşaat’ın toplam iş hacmi 9 milyar doları aştı” diye konuştu.

Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durumda, TAV İnşaat’ın sektör devleri Strabag, J&P ve Larsen&Toubro firmalarını geride bırakarak bu ihaleyi kazandığını vurgulayan Şener, TAV İnşaat’ın gerçekleştireceği bu büyük proje sayesinde birçok Türk mimar, mühendis ve işçisi ile Türk firmasına iş olanağı yaratabilmekten büyük mutluluk duyduklarını anlattı.

Dünyanın 13. büyüğü

TAV’ın ortak girişim grubunu oluşturduğu CCC dünyanın 13. büyük inşaat şirketi ve hemen hemen her bölgede büyük projeler gerçekleştiriyor.
34 ayda tamamlanması planlanan Umman Muskat Havalimanı projesi kapsamında 4 kilometrelik yeni pist, taksi yolları ve apron sahaları, mevcut pist, apron ve taksi yollarının yenilenmesi, havalimanı bağlantı ve yaklaşım yolları ile kavşakları yer alacak. Ayrıca, enerji nakil hatları deplasmanı, enerji merkezlerinin kurulması ve yeni hatların tesisi, ana ısıtma-soğutma merkezlerinin yapımı, yakıt hidrant hatları ve hidrant pit sistemlerinin kurulması, yardımcı binaların inşası ve çevre düzenlemesi ve drenaj işleri de gerçekleştirecek.

Kısa sürede bitiriyor

TAV İnşaat, Türkiye’de İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Terminali, Ankara Esenboğa Havalimanı, İzmir Dış Hatlar Terminali’nin yapımını Atatürk ve Adnan Menderes Havalimanları’nın ise İç Hatlar Terminalleri’nin yenilenmesini gerçekleştirdi.

Yurtiçi ve yurtdışında 9.17 milyar dolarlık iş yapıyor

Yurtdışında TAV İnşaat’ın imza attığı projeler arasında ise Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai’de bulunan Emirates A380 Hangarları, Gürcistan’da başkent Tiflis ve Batum’un Uluslararası Havalimanları ve Kahire de TB3 Kahire Havalimanı Terminal Binası’nın yapımı bulunuyor.
TAV İnşaat halen Katar’da Yeni Doha Havalimanı Yolcu Terminali, Libya’da Tripoli ve Sabha Uluslararası Havalimanı ve Tunus’un Enfidha Zine El Abidine Ben Ali Havalimanları’nın inşaatını yürütüyor.

İş hacmi büyüyor

Umman Muskat projesiyle birlikte TAV’ın toplam iş hacmi 8 milyar dolardan 9.17 milyar dolara yükseldi. Bu rakamın 1.6 milyar dolarını tamamlanmış projeler oluşturuyor.
 

AA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 16:23:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?