19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Unakıtan, rahatlatmaya çalıştı

kemal unakıtanMaliye Bakanı Kemal Unakıtan, piyasalardaki hareketliliğin sadece Türkiye'ye has olmadığını belirterek, ''müdahaleye ve paniğe gerek yok'' dedi.

Maliye Bakanı Unakıtan, Bakanlar Kurulu çıkışında gazetecilerin son ekonomik gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin artık global bir oyuncu olduğunu vurgulayan Unakıtan, "gelişmiş ülkelerdeki faiz artışı gelişmekte olan ülkeleri de etkiliyor. Bu şartlar sadece Türkiye için geçerli değil. Brezilya örneğinde olduğu gibi aynı hareketler Türkiye'de de görülebilir" dedi.

"Bir ülkenin bütçesi mali disipline sahipse ortada paniğe kapılacak bir durum yok" diyen Unakıtan, "herkesin sakin olması lazım. Sular daha sonra durulur. Müdahaleye gerek yok, söz konusu bile olamaz" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın bağımsız olduğunu ve kendi politikalarını tahlil ettiğinin altını çizen Maliye Bakanı, "bu durum dünya konjonktürü içinde değerlendirilmeli" ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin, "müdahaleye ne zaman gerek duyulur?" sorusunu ise Bakan Unakıtan, "onu konuşmak bile istemiyoruz. Mevcut durum bunu gerektirmiyor. Dönemsel kaymalar olabilir. Türkiye'nin mali bütçesi sağlamdır" diye yanıtladı.

Çiçek: "Abartılı değerlendirmeler yapılıyor"

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek ise, piyasalardaki dalgalanmaya ilişkin olarak 'Türkiye'nin uyguladığı mali programın arkasında kararlılıkla durduğunu' belirterek, bu kararlılığın devam edeceği mesajını verdi.

Abartılı değerlendirmelerin yapıldığını vurguklayan Çiçek, uluslararası hareketlenmelerin olağan olduğunu, paniğe kapılmaya gerek olmadığını kaydetti.

Petrol ve altın fiyatlarındaki yükselişin Türk ekonomisini etkilediğini söyleyen Çiçek, mali disiplinin ve yapısal reformların süreceğini belirtti.

Türk ekonomisinin 4-5 yıl önceki durumundan çok daha sağlam olduğunu kaydeden Bakan Çiçek, "Türkiye ile ilgili karamsar tablo çizmeye gerek yok" dedi.

Piyasalarda deprem sürüyor

Piyasalarda geçen hafta yaşanan dalgalanma yeni haftada da son hızla devam ediyor. Borsa gün içinde son beş ayın en düşük seviyesine inerken, dolar ve faizlerdeki hızlı yükseliş devam etti.

Güne satışla başlayan borsada ilk önce 41 bin 500 desteği kırıldı ve endeks 40 bin 700 bölgesine geriledi. İlk denemede bu seviyede borsaya alışlar geldiği izlenirken endeks 41 binin üzerine çıktı.

Ancak ikinci denemede endeksin 40 bin 700 kritik desteğinin altına gelmesiyle satış baskısı da bir anda arttı ve borsa 39 bin 838 puana kadar indi.

İlk seansı 40 binin hemen üzerinden tamamlayan borsada ikinci seans biraz daha dengeli bir seyir hakim oldu. 40 bin puanın üzerinde hareket eden borsada kapanış 40 bin 269 puandan gerçekleşti. Hisse senetlerinin ortalama değer kaybı da yüzde 4.05 olarak kaydedildi.

Borsada yurtdışı piyasalardaki hareketlerin izleneceğini anlatan uzmanlar, bunun yanında iç piyasadan kaynaklanan siyasi ve ekonomik risklerin de gündemde kalmaya devam edeceğini belirtiyorlar.

Dolarda yükseliş sürüyor...

Cuma günkü sert çıkışın ardından bugüne de yükselişle başlayan doların ateşi bir türlü düşmüyor. Gelen satışların karşılandığı piyasada özellikle yabancı alımlarının etkisiyle dolar 1.50 YTL'nin de üzerine çıktı.

Bir hafta önce 1.32 YTL seviyesinde olan dolar kuru borsa kapanışında yakın cumaya göre yüzde 6 artışla 1.5040 seviyesinde bulunuyor. Dolardaki bir haftalık artış ise yüzde 13.5 olarak kaydedildi.
.
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2006 Pazartesi 18:02:42
Güncelleme :15 Mayıs 2006 Pazartesi 20:13:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?