22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Unakıtan: Ekonomi unutulmamalı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'de son dönemde sadece seçimin konuşulduğunu ve ekonominin unutulmuş göründüğünü belirterek, "Bu böyle olmamalı. Ekonomi gündemin birinci maddesidir" dedi.

Mersin Limanının 36 yıl süreyle işletme hakkının, PSA-Akfen O.G.G tarafından kurulan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş'ye (MIP) devrine ilişkin imtiyaz sözleşmesi Sheraton Otelinde düzenlenen bir törenle imzalandı.

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da hazır bulunduğu törende konuşan Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye'nin son dönemde seçim ortamına girdiğini ve önce Cumhurbaşkanlığı daha sonra genel seçimlerin çok konuşulduğunu kaydeden Unakıtan, "Ekonomi unutulmuş gibi bir halde. Halbuki bu böyle olmamalı. Ekonomi gündemin birinci maddesidir. Bunu kimse unutmasın. Dünyada savaşlar da barış da ekonomik nedenlerle oluşuyor. Siyasetin çok gündemde olduğu bugünlerde en çok sorgulanması gereken ekonomidir" diye konuştu.

Devletin devletliğini yapması ve ekonomiden çekilmesi gerektiğini kaydeden Unakıtan, şöyle devam etti:

"Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ithalatı fazla olduğu için cari açık sorunu çıkıyor. Bunun en iyi ilacı da yabancı yatırımcıdır. Yabancı sermayeden istifade etmek mecburiyetindeyiz. Bu bir lüks değil mecburiyettir. Türkiye'ye bir yılda giren yabancı sermayenin miktarı 20 milyar dolarlara ulaştı. Bu Türkiye'nin yatırım iklimi iyileştiği için oluyor. Bizde 20 senedir özelleştirme hikayesi var. O zaman niye gelmiyorlardı.

Türkiye yapısal reformlara devam ederse bu daha da artacak. Bu sene ilk 2 ayda 7 milyar dolar geldi. Bunlar kolay mı oluyor. Görünüşe göre her şey kolay. (Milletin limanlarını niye satıyorsunuz. Milletin her şeyini satıyorsunuz) diyorlar. PSA geldi küresel bir oyuncu. Onu getiren Akfen de küresel bir oyuncu. Airport tamam. Seaport tamam. Muayene istasyonlarını da aldılar. Carport da tamam. Hamdi bey oldu Lord of the port. Şimdi limanları verdik. Mersin limanını alıp Singapur'a mı götürecek bu... Mersin limanı yerinde arkadaş. Onlar Türkiye'ye güvenerek paralarını buraya getiriyor. TCDD... Kendisine faydası yok. Yapı öyle. Kalkacak da Mersin limanına yatırım yapacak. Nerede yapacak. O limana liman ona bakacak."

Unakıtan konuşmasında, bütün bu özelleştirme uygulamalarının altında Özelleştirme İdaresi yöneticilerinin katkılarının bulunduğunu belirterek, özelleştirme yöneticilerini "kahraman" olarak niteledi. Bu kişilerin özelleştirme yaparken bir sürü risk aldığını ifade eden Unakıtan, "Ama davalar açılıyor. Hep bu garipleri buluyorlar. Yine dava açtılar. Bunların karşılığı bu mu olacak? Bu gizli kahramanların madalyası ceza davalarına gidip sürünmek mi olacak?" diye sordu.

Bu arada Unakıtan konuşmasının son bölümünde, yan tarafında oturmakta olan PSA Üst Yöneticisi (CEO) Eddie Teh'yi göstererek, "Singapur'dan gelmiş. Kalkmış, paracıklarını getirip bize vermiş" diye konuştu. Bunun üzerine Teh de "Biz Türkiye'nin Mersin Limanını alıp götürmeyeceğimizi göstereceğiz. Singapur Limanını alıp buraya getireceğiz" açıklamasında bulundu.

Unakıtan, bu sözlerin ardından Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci'ye dönerek, "Metin parayı aldık mı?" diye sordu. Kilci'nin aldıklarını belirtmesi üzerine de Unakıtan, ÖİB Başkanına "Tamam mı? Saydık mı?" sorusunu yöneltti.

AA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2007 Cumartesi 14:28:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?