19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Unakıtan hakkında bir yolsuzluk iddiası daha

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle inşa edilen enerji santrallerini, Hazine arazisini satıyormuş gibi mevcut santral işletmecilerine vermeye hazırlandığı ve katrilyonluk bu operasyonu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yürüttüğü ileri sürülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in bir süre önce konuya ilişkin haberleri yalanlamasına rağmen Kırmızı Çizgi Dergisi'nin son sayısında yer alan habere göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yaklaşık 3 milyar dolar fazla ödeme yapılan 24 YİD santralinden, fazla ödemeleri geri almak yerine, geçmişe yönelik gizli bir af çıkarmaya hazırlanıyor.

Milyar dolarlık operasyonun Elektrik Piyasası Kanunu'na eklenen 'Geçici 11. Madde' ile hayata geçeceği belirtilirken, söz konusu maddenin, devletin bugüne kadar şirketlere yaptığı fazla ödemelerden doğan alacaklarından vazgeçmesinin de önünü açtığı belirtiliyor. Bu kapsamda, hukuki altyapının tamamlandığı ve maddenin Meclis'ten geçip yasalaşması halinde, YİD modeliyle inşa ettirilen ve kamuya elektrik satan santrallerin, fazla ödemeler geri alınmadan işletmeci firmalara 'altın tepside' sunulacağı savunuluyor.

Ayrıca, santrali alacak mevcut işletmecilerin, devletten fazla aldıkları paranın daha da altında bir ödeme yaparak santralin sahibi olacakları ifade ediliyor. Oysa, şirketlerle yapılan sözleşme gereği, devletin bu santralleri 4 yıl sonra hiçbir bedel ödemeksizin zaten geri alacağına dikkat çekiliyor. Özellikle Hidroelektrik Santrallerin (HES) ortalama ömürlerinin 50 yıl olduğu düşünüldüğünde, yapılan bu düzenleme ile devletin, en az 30 yıl yüksek verimle çalıştıracağı bir santrali 'ihalesiz olarak' üretim şirketlerine satmış olacağı kaydediliyor.

Öte yandan, söz konusu santrallerin kamuyu zarara uğrattıklarına dair, Enerji Bakanlığı, Devlet Denetleme Kurulu ve Sayıştay Başkanlığı'na ait üç ayrı raporun bulunduğu hatırlatılırken, hükümetin, santrallerin satışı konusunda kamuoyundan tepki almamak için, santralleri değil de, santrallerin kurulu olduğu Hazine arazilerinin satışını öngörüyormuş havası ile özelleştirmeyi planladığı ileri sürülüyor.

Konuyla ilgili meclis alt komisyonunda yapılan toplantıya Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın katılmasının dikkat çekici olduğunun ifade edildiği haberde, santral satışlarının Enerji Bakanlığı'nın ilgi alanına girdiği belirtiliyor. Söz konusu santrallerle ilgili daha önce gündeme getirilen konunun, kamu yararı görülmediği için, alt komisyonlarda reddedildiği hatırlatılıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise bir süre önce gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu, "Tasarıya komisyonda madde konmuş ama bu Genel Kurul'da çıkarılacak. Arsa satışı rayiç bedelle olacak. Yap-işlet olarak kalması söz konusu olmayacak. YİD'den Yİ'e geçme diye birşey de söz konusu değil" şeklinde cevaplandırmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2006 Pazartesi 15:10:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?