29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Unakıtan umutlarını kıramadı

Fon Finansal Kiralama’nın ortakları Kuveytli Global Investment House ve ortağı Ülker, leasingde 10 puan yükselen KDV’ye çözüm bulabilmek için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın kapısını çaldı.

Ancak, dün sabah gerçekleşen bu görüşme sonucunda Unakıtan’dan olumlu bir yanıt çıkmadı. Global Investment House buna rağmen ’Türkiye’den vazgeçmeyiz. Yatırıma devam" dedi.

FON Finansal Kiralama’nın yüzde 60’ını 120 milyon dolara alan Kuveytli Fon Finansal Kiralama ve ortağı Ülker, finansal kiralamada KDV’ye bir çözüm bulabilmek için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın kapısını çaldı. Ancak dün sabah gerçekleşen bu görüşme sonucunda da değişiklik sinyali çıkmadı. Unakıtan, yine "Leasinge (finansal kiralama) özel ayrıcalık olmaz" yanıtını yineledi. Global Investment House, Unakıtan’ın bu değişmeyen tavrına rağmen Ülker’den gelen ’hisseleri geri alabiliriz’ teklifine olumsuz yanıt verdi. Dash, "Biz Türkiye’ye birkaç haftalığına yatırım yapmak için gelmedik. Şartlar böyleyse planlarımızı gözden geçirir, yatırım planımızı revize ederiz. Ama asla vazgeçmeyiz" dedi.

ÖNCE MEKTUP GÖNDERMİŞTİ: Toplantıya Global Investment House Başkan Yardımcısı Shailesh Dash, Yıldız Holding Genel Müdürü Atilla Kurama ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan dışında katılan olmadı. Dün gerçekleşen toplantı konusunda ayrıntı vermeyen Global Investment House Başkan Yardımcısı Shailesh Dash, "Bize özel hiçbir teklif için hükümetin kapısını çalmayız. Böyle düşünülmesi bizi çok rahatsız eder. Önemli olan sektörün genel durumu" dedi. Sheilesh Dash, KDV’nin yükselmesinin ardından Unakıtan’a durumlarını anlatan bir mektup göndermişti.

BU ŞARTLARLA DA BÜYÜRÜZ: Türkiye’ye ani gerçekleşen bürokratik değişimler yüzünden birkaç haftada terketmek için gelmediklerini vurgulayan Dash, "Yükselen KDV nedeniyle planlarımızda bazı değişiklikler yapmak zorunda kalabiliriz. Ancak, biz hiçbir zaman bırakıp gitme planları yapmadık. Ülker ile ortaklığımız konusunda ne kadar mutlu olduğumuzu defalarca dile getirdik" dedi.

ÜLKER BENİ ÇOK ŞAŞIRTTI: Ülker yetkililerinin kendilerine doğrudan ’Mutsuzsan satılan hisseler geri alınır’ yönünde bir teklif gelmediğine dikkat çeken Dash şöyle konuştu: "Böyle bir teklif alırsam şaşırırım. Çünkü biz hep Ülker ile ilgili bir sorunumuz olmadığını yineledik. Daha bugün Ülker’den üst düzey yetkililer ile görüştüm. Ancak, kimse bana böyle bir yorumda bulunmadı. Bulunurlarsa bile tavrımda hiçbir değişiklik olmaz."

HÜKÜMETİ SUÇLAMIŞTI: Fon Finansal Kiralama’ya ortak olduktan sadece 1 hafta sonra leasingde KDV’nin yüzde 1’den yüzde 18’e yükselmesiyle birlikte büyük bir şok yaşayan Global Investment House, bu kararın ardından birçok kez Türkiye’de yapmayı planladığı bazı yatırımlardan cayabileceğini açıklamıştı. Ülker ile ortaklık konusunda mutlu olduklarını söyleyen Dash hükümeti ise oyunun ortasında kural değiştirmekle suçlamıştı. Öyle ki Shailesh Dash, halka arz hazırlıklarında olan Halkbank’a olan ilgilerini bile sürdürmediklerini açıklamıştı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2008 Cuma 19:22:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?