22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Uranyum fiyatı fırladı

Dünyada nükleer enerji alanında yaşanan hareketliliğin, son altı ayda, uranyum fiyatlarının fırlamasında etkili olduğu belirtildi.

Nükleer enerjiye olan ilgide görülen büyük artışın, uranyum fiyatlarının katlamasına katkıda bulunduğu ifade ediliyor. Nükleer enerji alanındaki gelişmeler, Budapest’te Dünya Nükleer Derneği (WNA) tarafından düzenlenen bir toplantıda tartışıldı.

Tüm dünyadan uranyum şirketlerinin yöneticilerinin katıldığı toplantıda, uranyum fiyatlarında gözlenen belirgin artışın gerisindeki faktörlerin üzerinde durulduğu ifade ediliyor.

Uranyum fiyatlarının 1994 yılında rekor bir düzeye gerilediği ancak 2001 yılından itibaren üretimin azalması ve talebin artması sonucunda yükselme eğilimine girdiği kaydediliyor. Yükselme eğiliminin, son altı ayda patlamaya dönüştüğüne dikkat çekiliyor.

WNA verilerine göre, halen dünyada 435 nükleer reaktör faaliyetini sürdürüyor. 28 reaktör daha inşaa edilirken 64 reaktör planlama aşamasında bulunuyor. Bu arada, öneri aşamasında olan reaktörlerin sayısı ise, 158’e ulaştı.

Planlama veya öneri aşamasında nükleer reaktör projesi olan ülkeler sıralamasında Çin Halk Cumhuriyeti ve ABD’nin önde geldiğine dikkat çekiliyor.

ANKA
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2007 Pazartesi 14:36:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?