19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Üreten doğa alıcı Avrupa

Akdeniz şeridinde kendiliğinden yetişen 'dikenli incir'e bir Fransız firmasından talep gelirken, Edirneliler Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinde sosyetenin en lüks yemeklerinden olan kurbağaları ihraç ediyor.

Doğada kendiliğinden yetişen bazı bitki ve hayvanlar yöre halkına ihracat kapısını aralıyor. Akdeniz şeridinde yetişen, özellikle kozmetik ve marmelat sanayisinde kullanılan "dikenli incir"e Fransa'dan talep gelirken, Edirneliler ise Avrupa ve Uzakdoğu'ya kurbağa gönderiyor. Halk arasında "Frenk inciri" olarak da adlandırılan ve kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olan "dikenli incir"e bir Fransız firması talip oldu.

Anadolu Ajansı'na konuşan Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Fransız firmanın marmelat ve meyve suyu imal etmek üzere yörede yetişen dikenli incirlerin tamamını istediğini söyledi. Yörede 500 ton civarında dikenli incir yetiştiğini anımsatan Ergezer, "Dikenli incir kırsal kesimlerde kendiliğinden yetişiyor. Köylüye de sadece toplayıp satmak kalıyor. Ürünün ihraç edilmesiyle köylülerimiz önemli bir gelir kaynağı elde edecek" dedi.

Dikenli incirin tanesinin 50 kuruştan satıldığını anlatan Ergezer, şunları söyledi: "İncir, yörede genellikle yaz aylarında buz üzerinde bekletilip, soyularak serinlemek amacıyla tüketiliyor. Bu da çok fazla bir gelir getirmiyor. Bu incir kozmetik başta olmak üzere, marmelat ve reçel sanayisinde kullanılıyor. Bu özelliğini bildiğimiz için uzunca bir süredir bitkinin dış ülkelere pazarlanabilmesi için çalışmalar yapıyorduk. Çalışmalarımızın meyvesini aldık. Dikenli incirlerimize ihracatçı bir firma aracılığıyla Fransa'dan talep geldi."
Ergezer, haziran ayı sonlarında hasadına başlanan incirlerin, firma yetkilileri nezaretinde toplanacağını söyledi.

Kurbağa tesisi kuracaklar
Türkiye'de tüketimi olmamasına rağmen dünyanın bir çok ülkesindeki sosyetenin en lüks yemeği olan kurbağalar da, Edirne'de insanların geçim kaynağını oluşturuyor. Edirne Kurbağa ve Salyangoz Toplayıcıları Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği Başkanı Metin Örs, derneklerine üye 56 kişi ve ailesinin, yılın 10 ayında kurbağa, 1 ayında ise salyangoz topladığını söyledi. Geçen yıl 100 ton kurbağa topladıklarını ifade eden Örs, kilosunu ise 8.5 liradan sattıklarını belirtti.
Tayakadın bölgesinde tesis kurmak için çalışma yürüttüklerini söyleyen Örs, böylece ihracata da başlayacaklarını ifade etti. İhracata başladıklarında kurbağanın kilosunu 80 euroya satabileceklerini kaydeden Örs, "Tesisin kurulmasıyla yılda 1000 ton kurbağa ihraç etmeyi planlıyoruz" dedi.

OBAMA, KURBAĞA BACAĞINA 300 EURO ÖDEDİ
Kurbağa bacağının Avrupa'daki en lüks restoranlara ihraç edildiğini belirten Metin Örs, "Bir gazetenin yazdığına göre ABD Başkanı Barack Obama, gittiği restoranda bir porsiyon kurbağa bacağı yemiş ve 300 euro hesap ödemiş. Kalorisi çok yüksek olan kurbağa çok değerli bir hayvan" dedi. Diğer taraftan Beykoz'daki bir hastaneden doktorlardan birinin kendilerinden kurbağa bacağı istediğini anlatan Örs, şunları söyledi: "Babasının kanser hastası olduğunu belirten doktor, bunları babasının tedavisinde kullanıyor. 3 ay ömrü kaldı dediği babası şu anda yaşıyor. İki yıldır kendisine kurbağa bacağı gönderiyoruz."

DİKENLİ İNCİR C VİTAMİNİ DEPOSU
Ali Ergezer, hiçbir hormon veya katkı maddesi olmadan doğada kendiliğinden yetişen dikenli incirin, yapılan araştırmalarda, sağlık açısından da önemli bir bitki olduğunun kanıtlandığını söyledi. Dikenli incirin "C vitamini" yönünden zengin olduğunun, bu nedenle vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğinin kanıtlandığını belirten Ergezer, ayrıca sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi geldiğinin bilindiğine dikkat çekti."

AA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2010 Cumartesi 14:19:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 78.175.30.xxx Tarih : 6.02.2010 17:15:14

halk arasında kocakarı yemişi denir en doğal ve zararsız bağırsak düzenleyicisidir gençleştirir  iklimimiz çok uygun olmasına ve doğada rahatlıkla çok az suyla üremesine kökleri toprağı çok iyi tuıtmasına rağmen kimse bu bitkiyle ilgilenmemiş